Erhverv

Kampen om højtuddannede tager til

6 af 10 ingeniører er det seneste år blevet eller forsøgt headhuntet til et nyt job, viser en rundspørge. Djøf melder også om øget efterspørgsel efter højtuddannede.

Grafik: Anders Thykier

61 pct. af landets privatansatte ingeniører er inden for de seneste 12 måneder enten blevet headhuntet eller forsøgt hentet til en ny stilling. Det viser en rundspørge blandt 17.500 ingeniører, som Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, har lavet.

»Vi oplever en voldsom stigning i efterspørgslen, og det viser, hvad vi har skreget på i årevis: at der er en eklatant mangel på arbejdskraft. Vores bekymring er, om virksomhederne kan holde arbejdspladserne i Danmark, hvis ikke de finder de medarbejdere, der kan løse udfordringerne,« siger formanden for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam.

Konsekvensen af manglen på arbejdskraft har bl.a. ført til, at ingeniørerne de seneste tre år har oplevet reallønsstigninger på mere end 3 pct. hvert år, så startlønnen for en nyuddannet på det private arbejdsmarked i dag ligger på mellem 38.000 kr. og 40.000 kr. om måneden.

Ledigheden blandt IDA’s medlemmer er samtidig nede på 1,5 pct., hvilket er samme niveau som inden krisen i 2009, mens den generelle ledighed i Danmark er 3,8 pct.

Der er en global kamp om de dygtigste talenter, også i Danmark, og vi oplever nicher, hvor det er svært at besætte de ledige stillinger.

Thomas Hall, HR- og kommunikationsdirektør i Cowi

I en rundspørge blandt 3.071 medlemmer af fagforeningen Djøf, der organiserer ca. 96.000 primært jurister og økonomer, angiver hver femte, at de har skiftet job inden for de seneste 12 måneder.

Chefkonsulent i Djøf Frederik Iuel, der rådgiver fagforeningens medlemmer om karrierevalg, melder om øget efterspørgsel efter de højtuddannede, hvoraf et stigende antal bliver kontaktet af headhuntere.

»Jeg har flere og flere igennem til træning før en jobsamtale, hvilket vidner om, at der er flere job derude. Mine kolleger oplever også, at der bliver trukket i folk fra bl.a. tidligere chefer, så der er rift om dem derude,« siger han.

Cowi er en af landets største videns- og ingeniørvirksomheder, og her genkender man kampen om de højtuddannede.

»Vi er privilegerede, at mange kender os på det danske marked, men der er en global kamp om de dygtigste talenter, også i Danmark, og vi oplever nicher, hvor det er svært at besætte de ledige stillinger,« siger HR- og kommunikationsdirektør i Cowi, Thomas Hall.

Læs også