Serier

Region advarede Falck-bestyrelse om mulig chikane mod Bios

Falcks bestyrelse blev i sommeren 2015 advaret om muligt urent trav i forbindelse med udbuddet i Region Syddanmark. Bestyrelsen undlod at gøre noget, da den blev »betrygget« af topchef Allan Søgaard Larsen.

Afsporet af Falck
Falcks bestyrelsesformand Peter Schütze siger, at bestyrelsen skulle have reageret kraftigere på den advarsel, som den i 2015 modtog fra Region Syddanmark. Foto: Cecile Smetana

Mens Falck satte store ressourcer ind på at underminere konkurrenten Bios, fik Falcks bestyrelse i sommeren 2015 en meget direkte advarsel om, hvad der foregik.

Det viser dokumenter, som Finans har fået aktindsigt i hos Region Syddanmark.

Ifølge dokumenterne indskærpede regionen i 2015 flere gange over for Falck, at selskabet var kontraktligt forpligtet til loyalt at medvirke til overdragelsen af ambulancedriften.

Regionen reagerede, fordi der bl.a. var forlydender om et meget stort pres på Falck-reddere for ikke at skifte til Bios.

Forløbet mundede ud i et skarpt brev til Falcks topchef, Allan Søgaard Larsen, hvori regionen krævede en skriftlig redegørelse og truede med at rejse en erstatningssag.

Samtidig blev det sendt i kopi til bestyrelsesformand i Falck Peter Schütze »med anmodning om, at det distribueres til bestyrelsen i Falck A/S sagens alvor taget i betragtning«.

Næstformand i Falcks bestyrelse og direktør i Lundbeckfonden Lene Skole har lagt afstand til sagen med en udmelding om, at havde »vi som ejer eller havde bestyrelsen vidst, hvad der foregik, var det blevet stoppet.«

Regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose siger, at brevet blev sendt til bestyrelsen for netop at sikre, at også andre end Allan Søgaard Larsen blev orienteret om regionens bekymringer. Derfor mener hun, at bestyrelsen dårligt kan hævde, at den ikke kendte til sagen.

»Så har man i hvert fald lukket øjnene og sagt, at man ikke troede på det,« siger hun.

Både Lene Skole og bestyrelsesformand Peter Schütze bekræfter, at de fik brevet, men topchef Allan Søgaard Larsen »betryggede« dem i, at der intet var at komme efter.

»Med den viden, jeg havde på det tidspunkt, var det den rigtige måde at gøre det på. Når du spørger mig i dag, er det klart, at vi skulle have reageret kraftigere,« siger Peter Schütze.

Allan Søgaard Larsen har ikke reageret på Finans’ henvendelser.

Læs også