Erhverv

Trods indtjeningsfald: Arla udbetaler bonus på 2,2 mia. kr.

Arlas indtjening faldt i 2018. Mejerigiganten vælger alligevel at udbetale hele årets overskud til andelshaverne, der er i krise efter tørken.

Artiklens øverste billede
2018 blev et dramatisk år for Arla Foods. Mejerikoncernens indtjening kom under voldsomt pres, en kæmpe spareplan blev rullet ud, og midt i det hele blev selskabets andelshavere ramt af århundredets tørke. Nu er regnskabet gjort op. Foto: Joachim Adrian

Arlas indtjening kom under voldsomt pres og faldt med næsten 1,6 mia. kr. i 2018. Mejerikoncernen vælger alligevel helt ekstraordinært at udbetale hele årets overskud til selskabets andelshavere - mælkeproducenterne.

Det fremgår af Arlas 2018-regnskab, som netop er offentliggjort.

Regnskabet viser, at Arla i et meget vanskeligt marked formåede at øge omsætningen 0,6 mia. kr. til 77,5 mia. kr. Til gengæld blev indtjeningen pr. liter mælk reduceret med knap 13 øre svarende til et samlet indtjeningsfald på 1,6 mia. kr.

Trods modgangen har selskabets bestyrelse besluttet at udlodde hele selskabets årsresultat på 2,2 mia. kr. til andelshaverne.

Det er aldrig sket før og skal ses som en håndsrækning til selskabets andelshavere, der blev ramt af århundredets tørke i sommeren 2018.

Tørken har på mange gårde resulteret i store underskud og mangel på foder. Den ekstraordinært store bonuscheck fra Arla falder derfor på et – bogstaveligt talt – tørt sted.

»Som landmandsejet mejeriselskab bekymrer vi os om vores andelshaveres ve og vel. Vi har set, hvordan mange af vores kolleger har lidt under den tørre sommer, og vi har nu en enestående mulighed for at hjælpe dem uden, at det påvirker koncernen negativt,« siger Arlas bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard, der selv er mælkeproducent.

Arlas adm. direktør Peder Tuborgh understreger, at det er muligt at foretage en ekstraordinær udlodning, fordi selskabets nøgletal er væsentligt forbedret de seneste år.

»Styrken i vores balance muliggør dette ekstraordinære initiativ samtidig med, at vi bevarer vores investeringsplaner, som skal sikre Arlas fortsatte vækst,« siger Peder Tuborgh.

Størstedelen af Arlas indtjening udbetales uge for uge til selskabets andelshavere – mælkeproducenterne – i form af afregning for deres leverancer af mælk. Arla genererer derudover et årsresultat, som hidtil altid blevet delt i to: Omkring 1,1 mia. kr. konsolideres ind på Arlas egenkapital, mens resten udbetales som bonus til andelshaverne. I år vender Arla for første gang nogensinde bunden i vejret på kassen og udbetaler hver en krone til andelshaverne.

Arlas årsregnskab for 2018 er præget af et meget dramatisk første halvår, hvor selskabets indtjening styrtdykkede, og konkurrenceevnen faldt. Det store pres på indtjeningen blev udløst af faldende priser på mejerivarer som følge at en global stigning i produktionen af mælk. Det ramte hele branchen, men Arla fik samtidig to andre hårde stød. Det hårdeste kom fra Storbritannien, der tegner sig for hele 25 pct. af Arlas forretning. Her er pundkursen styrtdykket efter brexit, hvilket har kostet Arla 1,2 mia. kr. på bundlinjen. Samtidig har ubalancer i markederne for smør- og mælkepulver sat Arlas konkurrenceevne tilbage med yderligere 1,2 mia. kr.

I løbet af andet halvår lykkedes det Arla at genvinde noget af det tabte terræn og hæve indtjeningen - blandt andet takket være spareplanen Calcium, der skal sænke selskabets årlige omkostninger 3 mia. kr. i løbet af tre år.

Samtidig har Arlas europæiske mærkevareforretning udviklet sig postivt med høj vækst i salget af mejerivarer under varemærkerne ”Arla” og ”Lurpak”. Til gengæld har mejerikoncernens eksport til fjerne markeder været hårdt ramt af valutakursfald. Værdien af eksporten har derfor været svagt faldende.

Arla Foods (nøgletal mio. kr.)2018 2017 2016 2015 2014
Omsætning 77666 77535 71725 76965 79605
Årets resultat 2257 2242 2670 2213 2400
Balance 49762 48165 47865 76965 79605
Egenkapital 18892 17767 16440 16110 14055

Opdateres...

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.