Fra stjerneskud til stjerneregn: Det danske køkken i Michelin-fremgang
Antallet af Michelinstjerner, som er blevet uddelt til danske restauranter er steget markant de seneste år. I 2018 var det 31 stjerner mod 13 i 2010.
Tartelet med fjordrejer, søltang og syltet hyldeblomst på Geranium. Sellerirod, ost, hø, træmyrer og kærnemælksvalle på Kadeau København. Pighvar, morkler og hvide asparges på Søllerød Kro.
Noget kunne tyde på, at det danske køkken har bevæget sig fra stjerneskud til stjerneregn. I hvert fald hvis man dømmer efter den årlige uddeling af Michelinstjerner. I løbet af de sidste 37 år er sket en markant stigning af antallet af Michelinrestauranter i Danmark. To stjerner til to restaurationer i 1983 er ifølge Politiken blevet til 31 stjerner i 2018 fordelt over 26 restauranter i hele Danmark. Mandag aften uddeler Michelin Guiden atter stjerner.
»Succeser som NOMA har skabt en international bevågenhed, som har gjort, at der er kommet sindssygt mange kokke til landet, som er interesserede i det danske køkken,« siger Jonatan Leer, som blandt andet forsker i madkultur ved Professionshøjskolen Absalon, med sit bud på, hvorfor danske restauranter har høstet markant flere stjerner siden 2010.
Danmark er altså i løbet af de seneste år blevet kendt for et eksperimenterende køkken, og det trækker andre eksperimenterende kokke til landet. Kokke, som for eksempel Matt Orlando fra Amass, som starter nye restauranter og hiver Michelinstjerner hjem.
Om stigningen i antallet af stjerner uddelt i Danmark er udtryk for en generel stigning i antallet af stjerner, der bliver uddelt på verdensplan, kan Jonatan Leer ikke sige. Men ifølge ham, virker det som om, Michelin Guidens anmeldere er begyndt at udvide de områder, de anmelder inden for. De har for eksempel givet stjerner i både Island og Færøerne.
»Den færøske restaurant Koks fik en stjerne i 2017. Det var der mange, der ikke havde regnet med. Altså, at der blev uddelt en stjerne på Færøerne,« siger Jonatan Leer.
Han mener, det kan have haft en betydning for de stjerner, der er blevet uddelt i de nordatlantiske områder, at det nordiske køkken i løbet af de seneste år har haft et godt ry blandt madkendere.