Erhverv

Fra stjerneskud til stjerneregn: Det danske køkken i Michelin-fremgang

Antallet af Michelinstjerner, som er blevet uddelt til danske restauranter er steget markant de seneste år. I 2018 var det 31 stjerner mod 13 i 2010.

Artiklens øverste billede
Mandag aften uddeler Nordisk Michelin Guide stjerner til restauranter, som de har vurderet, giver en helt særlig smagsoplevelse. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Tartelet med fjordrejer, søltang og syltet hyldeblomst på Geranium. Sellerirod, ost, hø, træmyrer og kærnemælksvalle på Kadeau København. Pighvar, morkler og hvide asparges på Søllerød Kro.

Noget kunne tyde på, at det danske køkken har bevæget sig fra stjerneskud til stjerneregn. I hvert fald hvis man dømmer efter den årlige uddeling af Michelinstjerner. I løbet af de sidste 37 år er sket en markant stigning af antallet af Michelinrestauranter i Danmark. To stjerner til to restaurationer i 1983 er ifølge Politiken blevet til 31 stjerner i 2018 fordelt over 26 restauranter i hele Danmark. Mandag aften uddeler Michelin Guiden atter stjerner.

»Succeser som NOMA har skabt en international bevågenhed, som har gjort, at der er kommet sindssygt mange kokke til landet, som er interesserede i det danske køkken,« siger Jonatan Leer, som blandt andet forsker i madkultur ved Professionshøjskolen Absalon, med sit bud på, hvorfor danske restauranter har høstet markant flere stjerner siden 2010.

Danmark er altså i løbet af de seneste år blevet kendt for et eksperimenterende køkken, og det trækker andre eksperimenterende kokke til landet. Kokke, som for eksempel Matt Orlando fra Amass, som starter nye restauranter og hiver Michelinstjerner hjem.

Om stigningen i antallet af stjerner uddelt i Danmark er udtryk for en generel stigning i antallet af stjerner, der bliver uddelt på verdensplan, kan Jonatan Leer ikke sige. Men ifølge ham, virker det som om, Michelin Guidens anmeldere er begyndt at udvide de områder, de anmelder inden for. De har for eksempel givet stjerner i både Island og Færøerne.

»Den færøske restaurant Koks fik en stjerne i 2017. Det var der mange, der ikke havde regnet med. Altså, at der blev uddelt en stjerne på Færøerne,« siger Jonatan Leer.

Han mener, det kan have haft en betydning for de stjerner, der er blevet uddelt i de nordatlantiske områder, at det nordiske køkken i løbet af de seneste år har haft et godt ry blandt madkendere.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.