Erhverv

Verdens største Nutella-fabrik lukket midlertidigt

Sønnen af Nutellas opfinder er blandt verdens rigeste.

I 2016 blev der købt 365 millioner kilo Nutella på verdensplan. Foto: Marcus Brandt (AP)

Det er verdens mest foretrukne chokoladepålæg, og der sælges én krukke af det hvert 2,5 sekund. Men produktionen af det verdensberømte Nutella er rendt ind i problemer.

Torsdag måtte skaberne af Nutella, Ferrero Group, lukke verdens største Nutella-fabrik i franske Villers-Ecalles på grund af et »kvalitetsproblem.«

Hvad der præcist var galt, oplyser Ferrero Group ikke, men man er i gang med at undersøge sagen, lyder det i en officiel meddelelse.

Nutella-produkter rundt om i verden er ikke berørt af problemet, oplyser selskabet.

En opgørelse fra 2015 viste, at der på verdenplan bliver solgt én krukke Nutella pr. 2,5 sekund. Den mængde Nutella, som borgerne i 170 lande hvert år indtager, svarer til vægten af Empire State Building i New York.

Hvad de færreste ved, er, at historien bag det populære chokoladepålæg gemmer på flere pudsige detaljer.

F.eks. skulle der gå 20 år, fra at Michele Ferrero lancerede cholokadepålæg med hasselnødder, til at det første glas Nutella blev langet over disken og markedsført uden for Italien. Det var i 1964.

I dag ejer Michele Ferreros søn, Giovanni Ferrero, familieforetagendet, som også producerer Kinderæg og Ferrero Roche. Det har gjort ham til en af verdens rigeste mænd med en anslået formue på 150 mia. kr.

I Frankrig er kærligheden til det smørbare chokoladepålæg så stor, at et par i 2015 forsøgte at navngive deres datter Nutella. Det afviste en fransk domstol.

Også til Danmark knytter der sig en sjov Nutella-historie.

I 1994 lovede løsgænger til Folketinget Jacob Haugaard sammen med den famøse "medvind på cykelstierne" også Nutella i de værnepligtiges feltrationer, og der kom faktisk små pakninger med chokoladesmørepålæg ind i feltrationerne i 1996.

Smørepålægget var dog ikke af mærket Nutella og blev fjernet igen i 2010.

Den præcice opskrift på Nutella er i øvrigt stadig en forretningshemmelighed.

BRANCHENYT
Læs også