Erhverv

Don Ø's søn vil indtage milliardmarked

En ny app skal gøre toldfri shopping digital. Nikolaj Østergaard står bag app'en, der har pengestærke folk som investorer.

Artiklens øverste billede
Nikolaj Østergaard vil nu udfordre globale spillere på markedet for momsrefusioner. Foto: Custom Cash

Det skal være nemmere for turister at shoppe toldfrit i Danmark og Europa.

Sådan lyder målsætningen hos virksomheden Custom Cash, der med en ny app har digitaliseret den toldfri shopping for turister.

Bag virksomheden står Nikolaj Østergaard, søn af den mangeårige Parken-leder Flemming Østergaard. Nikolaj Østergaard har siden 2002 stået i spidsen for MN Retail, der er franchisepartner for flere luksusbrands i Skandinavien.

»Jeg stiftede Custom Cash, fordi jeg gennem en årrække i detailbranchen fandt toldsystemet forældet. Så jeg tænkte, at jeg kunne optimere og forbedre systemet omkring momsrefusion,« siger han.

Nikolaj Østergaard vil nu udfordre globale spillere som Global Blue og Planet Payment på milliardmarkedet for momsrefusioner.

I ryggen har Nikolaj Østergaard en ejerkreds af velbemidlede folk.

Hans far Flemming Østergaard har en ejerandel, største aktionær er Nikolaj Østergaards svigerfar, mangemillionæren Poul Rørsgaard, og Axcel-partneren Nikolaj Vejlsgaard har også investeret. For nylig er milliardærarvingen Casper Kirk Johansen desuden blevet en del af ejerkredsen.

»Alle aktionærer bidrager og giver løbende gode råd. Selvom ingen af dem er valgt ud fra deres pengepung, koster det dog penge at drive denne type virksomhed. Derfor er det en kæmpe fordel at have mulighed for at spørge aktionærerne om hjælp til investeringer,« siger Nikolaj Østergaard.

Fælles for alle aktionærerne er, at de nu vil revolutionere toldsystemet.

Flemming Østergaard er lige nu ved at afsone en fængselsdom, som han blev idømt i marts 2017 for kursmanipulation, mens han var tilknyttet Parken Sport & Entertainment. Foto: Bo Østlund
Poul Rørsgaard, som her ses til højre, er største aktionær i Custom Cash. Han er svigerfar til virksomhedens stifter, Nikolaj Østergaard. Foto: Tariq Mikkel Khan

Som det er nu, skal en turist, der kommer uden for EU, have en faktura med fra hvert sted, turisten køber noget i Danmark. Når turisten forlader Danmark, skal toldmyndighederne stemple fakturaerne.

Derefter skal de stemplede fakturaer sendes til forretningerne, som så kan refundere momsen på købet. Denne proces kan tage flere uger.

Men Nikolaj Østergaard vil med sin app forkorte tiden og meget af besværet.

»Med vores app kan man gemme fakturaerne digitalt i stedet for i papirform. Derudover får man momsen retur i app'en, øjeblikkeligt efter at fakturaerne er stemplet,« siger han.

Men før turister kan bruge jeres app, kræver det jo, at de kender den. Så hvordan får I dem til at downloade app'en?

»Vi samarbejder med organisationer, der er i berøring med turister. Det kan være hoteller og turistguides. Samtidig laver vi kampagner på især de sociale medier i Kina,« siger Nikolaj Østergaard.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Nikolaj Østergaard håber dog, at systemet kan digitaliseres fuldt ud, så der ikke skal printes fakturaer ud undervejs på rejsen for turister. Derfor har han i øjeblikket sendt ansøgninger ud til myndigheder i Norden om at få lov til dette.

For at en turist kan bruge Custom Cashs app i en butik, er det nødvendigt, at butikken også er bruger af Custom Cash-systemet.

Hidtil er brands som Marc Jacobs, North Face, Peak Performance, Tiger of Sweden og Hotel D'Angleterre kommet ind i folden.

Det er især i luksussegmentet, at Custom Cash gerne vil henvende sig.

»Luksusbutikker er spændende, fordi det typisk er der, turister bruger flest penge. Men generelt vil vi gerne have vores app ind i alle typer forretninger, hvor turister kommer,« siger Nikolaj Østergaard.

Custom Cash er til stede i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland med planer om at ekspandere til flere lande i 2019.

I sit første regnskabsår havde virksomheden et underskud efter skat på 3,1 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.