Erhverv

Familie-dynasti lægger 378 mio. kr. til formuen

2018 blev året, hvor Foss solgte bedre end nogensinde. Men det blev også året, hvor virksomheden måtte sige farvel til sin stifter.

Peter Foss, bestyrelsesformand i Foss, kan glæde sig over udviklingen i analysevirksomheden. Foto: Helle Lillelund Aggebo Foto: Helle Lillelund Aggebo/Foss

Én af Danmarks rigeste familier fortsætter succesen.

Foss-familien kunne således i 2018 notere et overskud på 378 mio. kr. i familiens livsværk, Foss, der laver analyseudstyr til især fødevareindustrien. Omsætningen nåede samtidig 2,24 mia. kr., det højeste niveau nogensinde for Foss.

Med en hastig vækst i klodens befolkningstal vokser markedet for sikre fødevarer verden over. Det er på dette område, Foss sætter ind i disse år, fortæller virksomhedens adm. direktør, Kim Vejlby Hansen.

»Under 1 pct. af vores omsætning ligger i dag i Danmark, så selvom det meste af vores udvikling foregår i Hillerød, har vi også et stærkt behov for en global organisation. Det betyder blandt andet, at vi nu har salgs- og serviceselskaber 32 steder i verden,« siger han i en pressemeddelelse.

Dog satser Foss fortsat i Danmark. Snart er en udvidelse på 10.000 kvm af domicilet i Hillerød færdig. Udvidelsen vil huse 400 ansatte fra virksomhedens forsknings- og udviklingsafdeling.

2018 blev dog også året, hvor familien Foss måtte sige farvel til sit overhoved og stifter, Nils Foss, som blev 90 år. Han døde i maj efter at kæmpet med sygdommen Parkinsons i mere end 20 år.

Han stiftede Foss i 1956 sammen med sin far, Erling Foss. De havde begge en ingeniøruddannelse bag sig, nøjagtigt som Alexander Foss, Nils Foss’ farfar, der var med til at grundlægge den børsnoterede danske koncern FLSmidth.

Nils Foss var været direktør ad to omgange i Foss, og ind imellem de to perioder som direktør i familievirksomheden var han topchef i FLSmidth.

Sønnen Peter Foss sønnen er bestyrelsesformand i familiens livsværk. Ligesom sin far, farfar og oldefar er Peter Foss uddannet ingeniør. Han var gennem to årtier øverste chef i familiens virksomhed, men overgik i 2011 til en rolle som bestyrelsesformand.

Foss beskæftiger omkring 1.500 medarbejdere på verdensplan.

Familien Foss er ifølge Berlingske Danmarks nienderigeste familie med en anslået formue på 11,7 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også