Erhverv

Verdensmester i sortsyn: Mærsk-boss kæmper mod nye børsfiaskoer

Efter stribevis af skuffelser står Mærsk i dag med det klart mest pessimistiske syn på fremtiden.

Mærsk-topchef Søren Skou har skuffet aktiemarkedet ad flere omgange. Nu har ledelsen ifølge analytikere sænket barren så meget, at selskabet burde få let ved at få sine mål.  Foto: Poul Christensen

Mærsk-ledelsen har skuffet investorerne igen og igen, og nu har selskabet sænket barren så meget, at selskabet får let ved at nå sine mål.

Sådan lyder det fra flere sider, efter at A.P. Møller-Mærsks konkurrenter har slået en væsentlig mere positiv tone an for 2019 end det lyseblå rederi.

»Det er ret iøjnefaldende, at Mærsks estimat er så lavt i forhold til tilsyneladende alle andre,« siger Michael Field, analytiker hos Morningstar.

Markedsvækst
  • Mærsk anslår, at det globale containermarked vokser 1-3 pct. i 2019.
  • Det er en del af grundlaget for, at Mærsk forventer et driftsresultat (ebitda) på ca. 5 mia. dollars i 2019.
  • Uafhængige og anerkendte analysehuse er langt mere optimistiske end Mærsk.
  • Alphaliner forventer, at markedet vokser 3,6 pct. Drewry regner med, at det stiger 4,1 pct. HIS forventer, at det vokser 4,7 pct., og IMF forudser en vækst på 4 pct.

Mærsks forventninger til indtjeningen i 2019 er bl.a. baseret på en vækst i den globale containerfragt på bare 1-3 pct. i år. Det står i skærende kontrast til estimater fra anerkendte analysehuse. Mærsk-konkurrenten Hapag-Lloyd henviser f.eks. i en investorpræsentation til tal fra Drewry og HIS, der anslår en vækst på 4,1-4,7 pct.

Mærsks lave mål i forhold til resten af branchen tyder ifølge flere analytikere på, at ledelsen - der bl.a. tæller en ny finansdirektør - vil sikre sig, at man kan overraske positivt senere på året.

»Det reflekterer formentlig den seneste stribe af skuffelser,« skriver Berenberg-analytiker Joel Spungin i en analyse.

Det sidder i kroppen på sådan en som mig i forhold til Mærsk. Det er tydeligt, at det er svært for dem at styre forventningerne.

Tue Østergaard, aktiechef hos ABG Sundal Collier

Tal fra dataudbyderen Sentieo viser, at Mærsk - anført af Søren Skou siden 1. juli 2016 - har skuffet investorerne på syv af de seneste 10 regnskabsdage. På fem af dagene er aktien faldet 5-10 pct.

»Der er mange år, hvor vi er startet højt og ender lavere. Det sidder i kroppen på sådan en som mig i forhold til Mærsk. Det er tydeligt, at det er svært for dem at styre forventningerne,« siger Tue Østergaard, aktiechef og partner hos ABG Sundal Collier.

David Kerstens, analytiker hos Jefferies, mener, at Mærsks relativt konservative 2019-mål skal ses i sammenhæng med »sidste års problemer, hvor deres guidance viste sig at være for optimistisk, og de blev nødt til at sænke den halvvejs gennem året.«

Han peger på, at usikkerheden i år er øget pga. skuffende økonomiske nøgletal fra bl.a. Kina og Europa og nye brændstofkrav.

Mærsk skriver i en e-mail, at selskabets guidance er baseret på »betydelige usikkerhedsfaktorer i verdensøkonomien og den globale vækst.«

»Når vi taler om vores performance, så guider vi markedet på ebitda (driftsresultatet før renter, skat og afskrivninger, red.). Her skal det bemærkes, at vi de seneste tre kvartaler har rapporteret over markedets forventninger.«

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS Energisektoren, hvor vi ser på den næste generation af atomkraftreaktorer, som har potentialet til at blive et stort eksporteventyr for Danmark
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også