Erhverv

Lego-familiens pengetank ramt af aktienedtur

Kirkbi kom ud af 2018 med et overskud, der er faldet 32 pct. siden 2017.

Her er det fra venstre mod højre Sofie Kirk Kristiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Camilla Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard, som sammen ejer Kirkbi. Foto: Lego

Lego-familiens pengetank Kirkbi oplevede i 2018 et markant dyk i indtjeningen.

Overskuddet faldt således til 8,7 mia. kr., svarende til et dyk på 32 pct. i forhold til 2017. Det er det dårligste resultat i en årrække for Kirkbi.

Det er særligt den globale aktienedtur i 2018, der har ramt Kirkbi, forklarer Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Lego-familiens pengetank.

»Kirkbis investeringsaktiviteter var påvirket af betydelige kursfald på de globale aktiemarkeder i slutningen af året, som medførte et negativt afkast i 2018,« siger han i en pressemeddelelse i forbindelse med årsregnskabet.

Afkastet på investeringsporteføljen var i fjor negativ med 0,9 mia. kr., særligt trukket ned af børsnoterede aktier og long term equity-investeringer som Falck, ISS og Nilfisk.

I 2017 havde Kirkbi et positivt afkast på sin investeringsportefølje på 4 mia. kr.

Selvom Kirkbi blev ramt af en aktienedtur i 2018, kalder Søren Thorup Sørensen året for »tilfredsstillende«. Det er primært drevet af fremgangen i Lego.

Pengetanken forventer et forbedret resultat i 2019, især grundet en god begyndelse på året for investeringsporteføljen. Kirkbi har udover sin investeringsportefølje og aktierne i Lego også en ejerandel i Legoland-ejeren Merlin Entertainments. Derudover har Kirkbi investeret i vedvarende energikilder i form af to vindmølleparker.

Kirkbi ejer 75 pct. af aktierne i Lego og har Kjeld Kirk Kristiansen som formand. Han offentliggjorde i forbindelse med tirsdagens årsregnskab, at han udgår af Lego-bestyrelsen, hvor han ellers har haft plads i mere end 30 år.

Egenkapitalen i Kirkbi er på 82,5 mia. kr.

Læs også
Top job