Erhverv

Haldor Topsøe-indtjening brager op - engangsgevinst luner

Topsøe fik en driftsindtjening på 708 mio. kr. i fjor.

Jakob Haldor Topsøe har været dybt involveret i salget af 30 pct. af Haldor Topsøe til Temasek og repræsenterer også familien i selskabets bestyrelse. Foto: Tobias Nicolai

Omsætningen fik et ordentligt nøk opad for Haldor Topsøe i fjor, men det højt specialiserede firma kæmper fortsat med at løfte lønsomheden, og der heller ikke lagt op til nogen stor vækst i 2019.

Mens Topsøes omsætning voksede 12 pct. sidste år, var driftsindtjeningen (ebit) mere eller mindre flad, hvis der ses bort fra en positiv engangsgevinst fra et teknologiprojekt på næsten 100 mio. kr.

Til gengæld var der ingen kedelige nedskrivninger i løbet af året, ligesom ordrebogen er vokset.

»Haldor Topsøe leverede rekordresultater i 2018,« skriver Jeppe Christiansen, formand i Haldor Topsøe, i årsrapporten.

»Ordreindgangen i løbet af året var betydeligt højere end i 2017. Omsætningen fra katalysator blev forbedret i 2018 i begge Topsøes kerneforretninger; den kemiske industri og raffinaderier. Væksten i kemiforretningen var også drevet af omsætningen fra et antal store teknologiprojekter, som succesfuldt blev afsluttet i 2018.«

Haldor Topsøe laver katalysatorer til hovedsageligt kemikalie- og raffinaderiindustrien og omsatte for 5,6 mia. kr. i fjor.

Resultatet efter skat landede på 491 mio. kr. mod minus 19 mio. kr. året forinden, hvor Haldor Topsøe med et stort tab til følge afhændede fire fabrikker i forbindelse med salget af sin såkaldte emission controls-forretning.

Resultatfremgangen ventes imidlertid ikke at fortsætte i indeværende år, hvor Haldor Topsøe forventer en mere eller mindre flad udvikling.

Selskabets regner med en omsætning på 5,4-5,7 mia. kr. i 2019 og en ebit-margin på 11-13 pct. mod 12,6 pct. i fjor.

Haldor Topsøe-direktør Bjerne S. Clausen kalder 2018 et »rigtig godt år for Topsøe«.

»Resultaterne er meget tilfredsstillende og afspejler en sund kerneforretning med vækstpotentiale. Vi har modtaget et betydeligt antal nye ordrer i løbet af året, og vi har været i stand til at introducere flere innovative produkter,« siger direktøren i en meddelelse.

Haldor Topsøe solgte tidligere på måneden 30 pct. af selskabet til asiatiske Temasek. Den handel er ikke lukket endnu.

Derudover planlægger Topsøe en børsnotering nogle år ude i fremtiden, hvor familien stadig bevarer kontrollen.

BRANCHENYT
Læs også