Erhverv

Efter 20 års forsøg: Lars Fruergaard vil gøre stamceller til nyt guldæg for Novo Nordisk

Lars Fruergaard Jørgensen tager nu bladet fra munden og fortæller, hvad han skal opnå, før han vil opfatte sin tid som topchef i Novo Nordisk som en succes.

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, håber at kunne tilføre virksomheden »revolutionerende videnskab.« Foto: Lars Krabbe.

Novo Nordisks topchef sætter nu sig selv under et massivt pres og udstikker retningen for, hvad det danske medicinalselskab skal udvikle sig til i fremtiden. Især er der fokus på én ting: At få succes med stamceller.

»Min forventning er, at Novo Nordisk om 10 år vil bestå af en bund af insulin, en vækstdriver i form af GLP-1 i en række forskellige sygdomsområder og så revolutionerende videnskab på toppen i form af f.eks. stamcellebehandling,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Hvad er GLP-1?
  • GLP-1 er en kunstig version af et naturligt forekommende hormon, der frigives i tarmen.
  • Det bruges bl.a. i behandling af type 2-diabetes.

Novo Nordisk har de seneste 20 år beskæftiget sig med stamcelleforskning og er i dag et af få selskaber i verden, der rent faktisk kan producere stamceller, som lever op til en restriktiv amerikansk lovgivning.

»Man har forsøgt i mange år, men indtil videre er der ikke rigtig nogen, der har været i nærheden af at lykkes,« siger Sten Madsbad, overlæge og professor på Endokrinologisk Afdeling, Hvidovre Hospital.

Jeg ser en stor mulighed for, at vi kan få en anden type forretning med en helt anden dynamik.

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk

Lykkes det, vil det imidlertid have karakter af en egentlig kur.

»Hvis Novo Nordisk lykkes med at få en decideret stamcellebehandling på markedet inden for de næste 3-5 år, uanset om det er inden for type 1-diabetes eller Parkinsons, vil det være et flueben i en af de helt store bokse, fordi det ville tage Novo Nordisk til et helt nyt stadie som virksomhed, og ikke mindst gøre en skelsættende forskel for mange patienter,« siger Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Dansk Bank.

Lars Fruergaard Jørgensen understreger, at det er meget få industrier, hvor du igennem en fase på 10-15 års varighed dybest set definerer firmaets succes.

Det handler om at være dygtig til fra den ene fase til den anden at fremtidssikre virksomheden, når man har store supersællerter på markedet.

»Jeg ser en stor mulighed for, at vi kan få en anden type forretning med en helt anden dynamik,« siger Lars Fruergaard Jørgensen og henviser til f.eks. stamceller til behandling af type 1-diabetes eller til behandling af hjernesygdommen Parkinsons.

Hvis Novo Nordisk lykkes med at få en decideret stamcellebehandling på markedet inden for de næste 3-5 år, uanset om det er inden for type 1-diabetes eller Parkinsons, vil det være et flueben i en af de helt store bokse.

Claus Henrik Johansen, senior porteføljeforvalter i Danske Bank

De kommende års beslutninger vil ifølge ham definere, hvad der sker i Novo Nordisk om 10 år.

»Min succes er afhængig af, om vi får maksimeret det, vi får på markedet, og at der igen er en kurv af guldæg, når jeg på et tidspunkt giver stafetten videre,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

BRANCHENYT
Læs også