Serier

Pengekarrusel i Verdo koster varmekunder dyrt

På fem år har Verdo tappet sine varmekunder for over 100 mio. kr. i renter for et udlån, der aldrig har givet penge i kassen.

I kundernes tjeneste
Tirsdag kom det frem, at Verdo i Randers brugt en kontroversiel metode til at trække flere penge ud af virksomhedens varmekunder. Nu afslører regnskabsoplysninger, at koncernen har tappet millioner ved at give sit varmeselskab et stort lån med penge fra selskabets egen kasse.  Foto: Brian Karmark

Energiselskabet Verdo i Randers har brugt en bogføringsmanøvre til at tappe millioner af kroner fra virksomhedens knap 13.000 varmekunder.

Det afslører regnskaberne fra koncernens fjernvarmeselskab, Verdo Varme, og manøvren overrasker professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh:

»Verdo-ledelsen har konstrueret en indtjeningsmaskine,« siger han.

Regnskaberne viser, at Verdo i 2012 og 2017 hentede et udbytte i fjernvarmeselskabet på i alt 549 mio. kr. Efterfølgende har moderselskabet lånt de samme penge tilbage til fjernvarmeselskabet.

Fjernvarmeselskabet har altså ikke fået en krone mere i kassen.

Til gengæld betaler selskabet og varmekunderne nu renter af lånet. Alene i 2017 er der betalt 22,8 mio. kr. i renter til Verdo, der kan bruge pengene på koncernens andre aktiviteter, som bl.a. omfatter investeringer i bredbånd og handel med træpiller.

Samtidig udløser den lovlige manøvre en skatteregning, som ifølge virksomhedens regnskaber også er havnet hos varmekunderne.

»Det virker underligt, for hvorfor skulle man trække pengene ud, hvis fjernvarmeselskabet har brug for dem? Det bliver kun dyrere for kunderne,« siger Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i miljø- og energiret ved Syddansk Universitet.

Verdos adm. direktør, Kim Frimer, vil ikke stille op til interview. I en skriftlig udtalelse oplyser han, at der er tale om »en metode til at styre kapital i Verdo Varme og dermed øge frihedsgraden til at drive selskabet optimalt«.

De nye oplysninger kommer frem, efter at Jyllands-Posten tirsdag afslørede, hvordan Verdo fra 2000-2014 har overfaktureret sine fjernvarmekunder for 440 mio. kr. uden myndighedernes tilladelse.

Forsyningstilsynet har foreløbig pålagt Verdo at betale 235 mio. kr. tilbage til varmekunderne for perioden 2000-2005.

BRANCHENYT
Læs også