Serier

Genan-stifter dømt skyldig i svindelsag - får seks års fængsel

Retten i Viborg har afsagt sin dom i straffesagen mod Genan-stifter Bent A. Nielsen og hans revisor, Bjarne Nielsen.

Dækkonge på anklagebænken
Bent A. Nielsen er dømt skyldig i bedrageri og mandatsvig ved retten i Viborg. Foto: Mads Hansen Foto: Mads Hansen

Genan-stifter Bent A. Nielsen er torsdag blevet dømt skyldig i den straffesag, som bagmandspolitiet har rejst imod ham og hans revisor, Bjarne Nielsen, ved Retten i Viborg. Han er dømt til seks års fængsel.

Det var Genan, der meldte Bent A. Nielsen til bagmandspolitiet, efter at PKA havde overtaget hans aktier i virksomheden i sommeren 2014.

Bent A. Nielsen er samtidig frakendt retten til at deltage i ledelse uden at hæfte personligt.

Også hans revisor Bjarne Nielsen er dømt skyldig og har fået 3 års fængsel.

Han frakendes samtidig retten til at arbejde som revisor.

Efterforskningen førte til, at bagmandspolitiet rejste tiltale mod Bent A. Nielsen for bedrageri og mandatsvig og krævede en straf på mindst seks års fængsel.

Tiltalen var begrundet i, at Bent A. Nielsen ifølge anklagerne havde ført Genans bankforbindelser bag lyset ved at love at indbetale et mellemværende med Genan på 420 mio. kr., inden bankerne udbetalte nye lån for 1,23 mia. kr.

Det gjorde han bare ikke.

Bjarne Nielsen blev tiltalt for medvirken til bedrageri, fordi han lavede en revisorerklæring, som bankerne læste som dokumentation for, at mellemværendet var indfriet.

Bent A. Nielsen var desuden tiltalt for mandatsvig, fordi han ifølge bagmandspolitiet havde brugt 73 mio. kr. af Genans penge på private formål, herunder ombygning af et sommerhus i Gl. Skagen og et arveforskud til sønnen.

Anklager Martin Stassen erklærer sig tilfreds med dommen:

»Det er meget tilfredsstillende, at man med dommen i dag har sendt et klart signal om, at et alvorligt tillidsbrud har en mærkbar konsekvens,« udtaler han i forlængelse af domsafsigelsen.

Pensionkassen PKA, der først købte sig ind som medejer af Genan sammen med Bent A. Nielsen og senere overtog det kriseramte selskab helt,  er også tilfredse med dommen og skriver i en pressemeddelelse:

»I PKA er vi tilfredse med, at retten har fastslået, at Bent A. Nielsen har begået bedrageri og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, og at Bjarne Nielsen har medvirket til bedrageri. Deres handlinger har haft store konsekvenser for Genan, for selskabets banker og ikke mindst for PKA og vores investering i virksomheden.«

Bjarne Nielsens advokat, Erik Werlauff, har derimod ingen kommentarer til dommene. Bent A. Nielsen var ikke mødt op til domsafsigelsen. Det var til gengæld Bjarne Nielsen med sin familie.

Begge har erklæret sig uskyldige under sagen og har valgt at anke deres domme på stedet. 

BRANCHENYT
Læs også