Erhverv

Danmarks største slikmund står stille

Salget af kendte slikklassikere som Yankie Bar og chokoladeskildpadden skuffer, viser nyt regnskab fra Toms Gruppen. Det skal en 2020-plan lave om på.

Carsten Lyngsø Thomsen, slikmund og adm. diraektør for Toms. Stine Bidstrup

Der er tomgang og utilfredse miner hos Danmarks største slikproducent, Toms Gruppen i Ballerup.

Omsætningen i 2018 stod stille, viser et nyt årsregnskab, og resultatet før skat gik 10 mio. kr. tilbage. Det er ikke godt nok, konstaterer direktør Carsten Lyngsø Thomsen.

»Trods en stigning i vores markedsandel er vores finansielle resultater ikke tilfredsstillende. Det er hovedsageligt en konsekvens af den historisk varme og lange summer, som har resulteret i et generelt fald på 3-5 pct. i vores nøglemarkeder, en udfordrende lav svensk valutakurs og fortsatte betydelige investeringer i vækst sammen med vores kunder,« udtaler Carsten Lyngsø Thomsen i årsrapporten.

Toms blev grundlagt i 1924 af de to apotekere Trojel og Meyer og er i dag 100 pct. ejet af Gerda og Victor B. Strands Fond, Ballerup. Slikkoncernen står bag kendte klassikere som Yankie Bar, chokoladeskildpadden, Anthon Berg og Guld Barren.

Men slikklassikerne har ikke nok fart i salget, og det skal der laves om på. Derfor arbejder Toms Gruppen med en strategi, der løber frem mod 2020. Den består bl.a. af et øget fokus på det danske marked - særligt salget af de klassiske produkter.

Derudover har Toms gang i en turnaround på det tyske marked.

Toms kort fortalt
  • Toms blev grundlagt i 1924 af de to apotekere Trojel og Meyer.
  • Toms Gruppen A/ S er 100 pct. ejet af Gerda og Victor B. Strands Fond, Ballerup.
  • Udviklingen af forretningen tog for alvor fart i årene efter Anden Verdenskrig, da ejeren af Tørsleff, Victor B. Strand, overtog Toms Chokoladefabrik.
  • Victor B. Strand købte i midten af 1950'erne Anthon Berg, i 1962 Pingvin Lakrids og i 1971 Galle & Jessen, der stammer helt tilbage fra 1872 og er den ældste del af Toms.
  • Toms’ hovedsæde ligger i Ballerup.
  • I 1991 købte man det engelske firma Taverner's, og i det nye årtusind har man købt Bonbon, Webes, Parrs Quality og Hanseatische Chokolade.
  • Navnet Toms er dannet af forbogstaverne i de to grundlæggere Trojel og Meyers navne. Oprindelig hed firmaet "Tom". S'et blev efter sigende tilføjet, da det ikke var passende at have ordet "Tom" stående på datidens slikautomater.

Som en del af planen har Toms Gruppen bl.a. investeret over 200 mio. kr. i at modernisere produktionen af chokoladeflasker og guldbarrer i Ballerup samt vingummi- og lakridsproduktionen i Hvidovre.

Også på reklamefronten er der sket ting og sager.

I 00’erne havde Toms kæmpe succes med reklameuniverset Familien Tomsen, hvor bl.a. Søren Fauli brillerede i skildpaddekostume. Reklameserien gav genklang og hjalp Toms til stor omtale. Siden gled Toms, ifølge Carsten Lyngsø Thomsen, lidt for langt væk fra danskernes erindring.

Det er der blevet rodet bod på med reklameuniverset "Husk Hyggen," der - med kampagnens ord - kombinerer den pivhyggelige slik og chokolade med den pivuhyggelige komiker Esben Pretzmann, der giver den i rollen som forfatteren Jan Krabbe.

Reklamerne skal være med til at booste salget af Toms' kendte slikklassikere.

Toms' største markeder er Danmark, Tyskland og Sverige. Slikkoncernen, der beskæftiger lidt over 1.000 medarbejdere, henter størstedelen af sin omsætning fra chokoladedelen og resten fra sukkerforretningen (lakrids og vingummi mm.).

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også