Erhverv

Danske butikskæder stormer frem i udlandet

I takt med, at onlinesalg lægger et hårdt pres på detailhandlen her i landet, har de store kæder sat fart i åbning af butikker uden for de danske grænser.

Flying Tiger Copenhagen har over 900 butikker i 30 lande - blandt dem Spanien som her. Foto: Jesper Olesen.

Mens antallet af danske detailforretninger falder, og kæder bukker under, vokser antallet af danske butikker i udlandet. Over fire år er der ifølge en ny analyse kommet 26 pct. flere til - trukket af de store selskaber.

Retail Institute Scandinavias dugfriske opgørelse over danske detailkæders udvikling viser, at omfanget af danske kædebutikker i udlandet er vokset med tæt ved 1.000 i 2018.

Lars Larsens Jysk-kæde ligger nummer et i 2019-opgørelsen - efterfulgt af modekoncernen Bestseller, skoproducenten Ecco, Pandora samt Flying Tiger Copenhagen.

Brancherne

De tre største brancher med danske butikker i udlandet - antal i 2018:

 • Modebranchen: 2.927
 • Møbelbranchen: 2.831
 • Sko: 2.341

Kilde: Retail Institute Scandinavia, maj 2019.

»Danske kæder viser styrke til at klare sig i konkurrencen med koncepterne i udlandet. Også i en tid med digitalisering og ændrede forbrugsmønstre. Kæderne kommer med en ballast fra et lille marked som det danske, hvor konkurrencen er hård,« siger Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia.

I analysen, Kæder i Dansk Detailhandel 2019, fremgår det samtidig, at antallet af butikker, som både danske og udenlandske kæder driver her i landet, samlet er dykket gennem de seneste år. Flere falder faktisk fra. Seneste store eksempel er legetøjsselskabet Toptoy, der gik konkurs ved indgangen til 2019.

»Der er pres på detailhandlen i Nordeuropa, mens udviklingen er mere positiv andre steder. Så store, danske kæder satser endnu mere på mulige vækstlande,« mener Henning Bahr.

Hos Jysk - med nu over 2.700 butikker i 52 lande inkl. franchise - har især markeder i Øst- og Centraleuropa været med til at trække væksten de seneste år. Jysk har en ambition om fortsat ekspansion. I år er Irland og Cypern kommet til som nye markeder, mens Rusland er på listen i 2020.

Adm. direktør Jan Bøgh, Jysk, fastslår, at der i hvert fald skal udvides med 100 nye butikker årligt – og gerne flere. Han siger:

»Vores ejer Lars Larsen har udtrykt en vision om at nå 5.000 butikker på et tidspunkt. Vi rækker efter stjernerne og går efter det mål. Langt fra alle forbrugere i Europa handler endnu med os, og desuden er der masser af muligheder andre steder i verden.«

Kæderne

De største danske kæder med butikker i udlandet - antal i 2018:

 • Jysk: 2.415
 • Bestseller: 2.345
 • Ecco: 2.345
 • Pandora: 1.340
 • Zebra/Flying Tiger: 910
 • Netto: 879
 • Bang & Olufsen: 381
 • BoConcept: 340
 • Synoptik: 250
 • Flügger: 219

Kilde: Retail Institute Scandinavia, maj 2019.

På toplisten over de største spillere med butikker i udlandet har både Pandora og Flying Tiger Copenhagen samtidig med et højt tempo i åbning af nye butikker faktisk meldt om pres på omsætningen i de eksisterende. Desuden vokser onlinesalget i mange brancher.

Ifølge Henning Bahr er det derfor afgørende, at kæderne fremadrettet kan udvikle lønsomheden, samtidig med at de vokser. Hos Jysk siger Jan Bøgh:

»Der skal store muskler til at tilpasse sig i detail. Vi må både digitalisere og holde de fysiske butikker moderne. Tiden med, at varer bare kunne stå på paller og i papkasser, er ovre.«

Læs også