Erhverv

Analytiker: SAS-forlig er et stort skridt i gal retning

SAS giver i ny overenskomst med piloter høje lønstigninger og køb på fleksibilitet, mener aktieanalytiker.

Foto: Terje Pedersen.

SAS-forliget med selskabets piloter i Danmark, Norge og Sverige er et stort skridt i den forkerte retning for SAS.

Det mener aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen, der følger flybranchen tæt.

- Det her har været en umanerlig dyr strejke for SAS.

- Jeg sidder lidt med fornemmelsen af, at det kan godt være, at piloterne ikke har fået et fast greb om styrepinden i cockpittet med det her. Men de har i hvert fald sparket døren ind og taget det første skridt.

Strejken begyndte fredag 26. april og varede i syv dage.

Selv om parterne er nået til enighed, går endnu et døgn, før selskabet er tilbage i vant tempo. Det forklarer SAS-chef Rickard Gustafson på et pressemøde sent torsdag aften.

Gustafson kunne på mødet ikke sige, hvad pilotstrejken har kostet selskabet.

Jacob Pedersen vurderer dog, at strejken har gjort et indhug på cirka en halv milliard svenske kroner, svarende til omkring 350 millioner danske kroner.

Den treårige overenskomstaftale sikrer piloterne en lønstigning på godt ti procent over tre år. Piloterne havde krævet en stigning på 13 procent over tre år.

De aftalte lønstigninger vil sætte spor i firmaets økonomi.

Ifølge Jacob Pedersen er det meget tidligt at spå om, hvad lønstigningerne og den mindre fleksibilitet for SAS vil koste på sigt. Han vurderer dog, at det er omkring 100 millioner årligt.

- SAS-ledelsen skal tilbage i kontorerne nu og finde ud af, hvordan i alverden man vil sikre, at man kan få arbejdet yderligere besparelser ind i de spareplaner, der allerede er i gang, så man kan kompensere for den her aftale, siger Jacob Pedersen.

Han forventer, at piloternes lønhop og generelt bedre arbejdsvilkår giver de andre medarbejdergrupper blod på tanden til de kommende forhandlinger.

BRANCHENYT
Læs også