Sløv børsdebut skyder Maersk Drillings opkøbsdrømme til hjørne
Kursfald efter børsnoteringen af Mærsks borerigge betyder, at potentielle opkøb må sættes på hold, lyder det fra analytikere.
Et massivt frasalg af Maersk Drilling-aktier har skudt selskabets værdi i sænk, og det spænder ben for Mærsk-ledelsens visioner om at købe sig større.
Sådan lyder vurderingen fra en række borerig-analytikere og branchefolk, efter aktiekursen er barberet ned med 19 pct., siden den toppede på børsdebutdagen.
Maersk Drillings værdi ligger nu i bund relativt set i forhold til konkurrenterne, og det gør det sværere at forsvare opkøb finansieret gennem egenkapitalen.
»Det vil sandsynligvis ikke være særlig værdiskabende for aktionærerne, med mindre de finder noget virkelig billigt. Det gør M&A-muligheder sværere, når aktiekursen er så svag,« siger Steffen Evjen, analytiker i Danske Bank.
De fleste er ellers enige om, at Maersk Drilling bør handles til en pris, der ligger et godt stykke over gennemsnittet hos konkurrenterne. Men fordi mange A.P. Møller-Mærsk-investorer i øjeblikket vælger at skille sig af med borerig-aktien, efter at de to selskaber er blevet splittet op, falder aktiekursen.
»Det kan give dig en negativ spiral, fordi potentielle købere gerne vil vente, indtil potentielle sælgere har solgt fra,« siger Eirik Røhmesmo, analytiker hos den norske offshore-investeringsbank Clarksons.
Det gør M&A-muligheder sværere, når aktiekursen er så svag.
Den lave værdisætning i forhold til konkurrenterne står i kontrast til, at A.P. Møller-Mærsk selv var ude sidste år og prøve at sælge Maersk Drilling til rivalerne. Flere kilder, der var indblandet i forhandlingerne, fortæller til Finans, at prisskiltet på Drilling dengang lå et solidt stykke over de øvrige selskabers værdisætning.
Ledelsen i Maersk Drilling er i stilleperiode op til kvartalsregnskabet og har ikke ønsket at kommentere artiklen. Men adm. direktør Jørn Madsen har tidligere fortalt, at han spejder efter muligheder for at vokse selskabet større. Det kan ske ved at slå sig sammen med konkurrenter, få bygget nye rigge eller købe hele eller dele af konkurrenternes borerigsamlinger.
»Alt er i udgangspunktet muligt. Så længe, det giver mening,« sagde Jørn Madsen til Finans i februar.