Erhverv

Andelskassen blev lukket og slukket: Nu bliver ledelsen sagsøgt af staten

Finansiel Stabilitet vil sagsøge den tidligere ledelse i Københavns Andelskasse.

Foto: Jens Dresling

Det statslige selskab Finansiel Stabilitet gør klar til at sagsøge den tidligere ledelse i Københavns Andelskasse, fordi andelskassen ifølge en ny advokatundersøgelse har været drevet »ansvarspådragende«.

Det oplyser Finansiel Stabilitet i en pressemeddelelse.

»Det er advokaternes klare opfattelse, at Andelskassen i undersøgelsesperioden fra 13. september 2015 til 13. september 2018 bevidst, vedvarende og alvorligt har overtrådt den finansielle regulering på en lang række områder, og at Andelskassen - på trods af skærpet tilsyn og gentagne påbud - i perioden hverken har ændret sin praksis eller forbedret de særdeles kritisable forhold,« oplyser Finansiel Stabilitet.

»På denne baggrund har bestyrelsen i Finansiel Stabilitet besluttet at gøre et erstatningsansvar gældende mod tidligere ledelsesmedlemmer i Københavns Andelskasse,« skriver Finansiel Stabilitet endvidere.

Københavns Andelskasse blev i efteråret lukket af Finansiel Stabilitet som følge af økonomiske problemer.

Samtidig igangsattes en større advokatundersøgelse, der skulle kaste lys over, hvad der var sket i den skandaleramte andelskasse, der i årene inden havde fået en stribe påbud af Finanstilsynet.

Blandt andet konstaterede Finanstilsynet allerede i 2015, at der var problemer med værnet mod hvidvask i Andelskassen, som formodes at være blevet brugt af udenlandske kunder til hvidvask.

Også det punkt er blevet undersøgt i advokatundersøgelsen.

»For så vidt angår overtrædelse af reglerne vedrørende hvidvask vurderer advokaterne, at der er en meget høj grad af sandsynlighed for, at SØIK (Bagmandspolitiet, red.) vil finde grundlag for at idømme Andelskassen en væsentlig bøde for sine mange brud på Hvidvaskloven," skriver Finansiel Stabilitet.

BRANCHENYT
Læs også