Erhverv

Hummels salg vokser - men trækkes ned af tyrkisk valuta

Stadil-familiens danske sport-og modeselskab arbejder ihærdigt på at gøre sig mindre afhængig af Tyrkiet og få afsætningen spredt mere globalt ud.

Allan Vad Nielsen har delt Hummel op i tre forretningsenheder med tøj og sko til sport, mode samt børn. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Valutadyk i Tyrkiet rammer omsætningen i den danske mode- og sportskoncern Hummel, som derfor falder. Renset for de valutaudsving melder selskabets ledelse ellers om en vækst i fjor på 10 pct.

Hummel er netop i gang med en offensiv for at gøre sig mindre afhængig af enkelte markeder og dermed én valuta – aktuelt gælder det Tyrkiet.

Det land var indtil for nylig med ellers over 50 pct. af omsætningen det suverænt største marked for Hummel. Selskabet har bl.a. 175 butikker i landet, der dog gennem en periode har været præget af politisk uro og ustabilitet samt store valutafald.

Selskabet
  • Hummel-virksomheden blev etableret i 1974 af håndboldspilleren Jørgen Vodsgaard og fik siden en række sportsstjerner som Allan Simonsen, Henning Jensen og Frank Arnesen med i ejerkredsen.
  • Navnet blev for alvor slået fast i 1980' erne gennem sponsorater med bl.a. det danske fodboldlandshold, men i 1992 kollapsede selskabet, hvorefter det blev genrejst af nye ejere.
  • Christian Stadil blev via familiekoncernen Thornico A/S medejer af Hummel i 1998, og året efter blev han eneejer.

Allan Vad Nielsen, der i 2017 kom til som chef for Hummel, har derfor som led i en ny strategi arbejdet for at nedbringe Tyrkiets betydning. Ifølge ham vil det marked i år derfor udgøre ca. 20 pct. af Hummels samlede omsætning.

»Vi er meget glade for de tyrkiske aktiviteter og har et fint salg i landet. Tyrkiet er også en vigtig base for os i en plan om at vokse i den mellemøstlige region – bl.a. Dubai og Saudi-Arabien. I den nye strategi med øget internationalisering har vi dog valgt bevidst at omlægge, så vi ikke er afhængige af udviklingen på enkeltstående markeder,« siger Allan Vad Nielsen.

Hummel, der ejes af Thornico med Christian og Thor Stadil i spidsen, har netop præsenteret enkelte nøgletal for 2018. Det samlede regnskab kommer først, når ejerkoncernens tal præsenteres.

Hummel havde i fjor en omsætning på 1,26 mia. kr. – 4 pct. mindre end i fjor. Adm. direktør Allan Vad Nielsen oplyser, at uden Tyrkiet gik Hummels salg faktisk frem med 200 mio. kr. i de øvrige lande. Han siger:

»Der er rekordvækst på en række internationale markeder, og den lagte strategi giver resultat. Vi har tocifrede vækstrater i bl.a. de nordiske lande, Spanien, Frankrig og Storbritannien. Desuden går vi hastigt frem i det samlede onlinesalg.«

Derfor er Hummel-chefen ikke bekymret for kravet fra ejerne om, at omsætningen skal nå over de 2 mia. kr. i 2023. Også selv om 2018 gav et skub tilbage.

»Vi har fået en stærk indledning på 2019 som i første kvartal viser rekordvækst på både top- og bundlinjen. Med den aktuelle ordrebog for året er jeg sikker på, at 2019 kommer til at løfte os,« siger Allan Vad Nielsen.

Drama-sag
  • Hummel blev i februar 2017 midtpunkt i en spektakulær sag, da daværende adm. direktørSøren Schriver under stor dramatik blev fyret og bortvist af ejerne, Stadil-familien.
  • Det skete efter beskyldninger om grov illoyalitet.
  • Sagen blev endvidere meldt til politiet, og sagen efterforskes stadig af Østjyllands Politi.

Hummels nøgletal kommer i en tid, da flere danske modeselskaber er gået konkurs – udløst bl.a. af, at detailhandlen i flere lande er i modvind.

Adm. direktør Thomas Klausen i Dansk Mode & Textil har over for Finans fastslået, at han forudser flere konkurser, da der er pres på alle led i branchen.

Hos Hummel mener adm. direktør Allan V. Nielsen, at der især er pres på i Nordeuropa. Også derfor går Hummel efter at skabe vækst i bl.a. Østeuropa, Indien og Kina.

Faktisk har selskabet planer om både at ekspandere med egne butikker samt øget onlinesalg sideløbende med engrohandel og andre salgskanaler.

»Målet er at åbne i hvert fald 100 butikker i Kina, Indien og Sydøstasien – op mod 20 af dem i år. Vi tror fortsat på fysiske butikker, ligesom vi også skal opruste hastigt digitalt. Vi er allerede inde på førende onlineplatforme i netop de vækstlande,« mener Allan Vad Nielsen.

Hummel kom ud af 2018 med en vækst i overskuddet før skat på 12 pct. Ejerselskabet Thornico trækker ifølge Hummel-ledelsen ikke udbytte ud for 2018.

Nøgletal:

Hummel Holding (mio. kr.) 2018 2017
Omsætning 1.256 1.306
Resultat før skat 91 81
Egenkapital 354 277
BRANCHENYT
Læs også