Erhverv

Huawei: »Vi skriver under på, at vi ikke vil spionere mod jer«

Den kinesiske telegigant er så presset af spionanklager, at man nu tilbyder særaftaler med regeringer verden over.

Dette lidt syrede foto viser Huawei's cyber sikkerheds laboratorium i Dongguan i Kina set gennem selskabets logo. Foto: Bloomberg/Qilai Shen.

Formanden for den kinesiske telegigant Huawei tilbyder nu regeringer verden over, at underskrive en erklæring om, at selskabet vil afstå fra spionage gennem sine produkter.

Forslaget om en ”no-spy agreement” blev fremsat af Liang Hua, der er formand for Huawei, på en forretningskonference i London, ifølge BBC.

»Vi er villige til at underskrive ikke-spionage aftaler med regeringer, der forpligter os til at sørge for at vores produkter kan opfylde disse krav (no-spy, no backdoors standards, red.)«, lød det fra Liang Hua.

Tilbuddet kommer efter at flere lande har nægtet Huawei adgang til at opbygge deres 5G netværk af frygt for, at Huawei er en trojansk hest, der reelt spionerer for den kinesiske regering. Og under dække af at levere teleprodukter.

Huawei er verdens største producent af teleudstyr. Og selskabet møder en stigende skepsis fra lande over det meste af verden over de sikkerhedsrisici dets produkter udgør. Især i forbindelse med opbygningen af 5G mobilnetværk.

Eksempelvis har Australien og New Zealand blokeret for brugen af Huawei i deres 5G netværk. Samtidig har USA indført restriktioner for offentlige myndigheders brug af Huawei og lagt pres på sine allierede for at gøre det samme.

I Danmark har Huawei de seneste år været samarbejdspartner med TDC på 4G netværket og lå egentlig godt positioneret til at fortsætte, når 5G skulle opbygges.

Flere politikere mente imidlertid, at det kunne være kritisk at fortsætte med Huawei.

Hos TDC var man næppe helt politisk tonedøv, selv om telekoncernen har sagt, at man udelukkende så på valget af samarbejdspartner ud fra et kommercielt synspunkt.

I foråret valgte TDC svenske Ericsson som den virksomhed, der skal stå for opbygningen af det danske 5G netværk og fravalgte dermed Huawei.

BRANCHENYT
Læs også