Erhverv

Dansk olierigmands livsværk lider fortsat

På fire år har olie- og gasselskabet Welltec tabt 1,5 mia. kr.

Welltec laver fjernstyrede robotter til olieindustrien og blev stiftet i 1994 af Jørgen Hallundbæk. Foto: THOMAS BROLYNG STEEN

Den danske olievirksomhed Welltec, der er ejet af stifter Jørgen Hallundbæk, har fortsat lang vej op til tidligere tiders gyldne indtjening.

Det viser selskabets netop offentliggjorte regnskab, skriver Shippingwatch.

Selvom indtjeningen blev markant forbedret i 2018, var der stadig et underskud på 31 mio. dollars, svarende til 207 mio. kr. Dermed fortsætter presset på den hårdt prøvede oliekoncern, som Jørgen Hallundbæk selv stiftede i 1994.

Det samlede underskud i koncernen over de seneste fire år løber op i 1,5 mia. kr.

Welltec laver fjernstyrede robotter til olieindustrien. Det har tidligere været en indbringende forretning. Faktisk var stifter Jørgen Hallundbæk for blot fire år siden god for næsten 3 mia. kr., og hans olievirksomhed blev omtalt som en af de mest interessante børskandidater i Danmark.

Siden er millionerne fosset ud af Welltecs kasse i en alarmerende fart, og Jørgen Hallundbæk er røget helt ud af listen over landets rigeste.

Welltec har været - og er fortsat - presset af faldende oliepriser og har været nødt til at skære kraftigt i medarbejderstaben. Samtidig kæmper virksomheden med en stor og dyr gæld.

Som et led i at refinansiere den kæmpestore gæld måtte Welltec tilbage i 2017 sælge virksomhedsobligationer for 2 mia. kr. til en rente, der er markant højere, end hvad andre selskaber betaler. Disse rentebetalinger tynger fortsat.

Til gengæld kan Welltec glæde sig over, at omsætningen i virksomheden sidste år voksede med en tredjedel til i alt 224 mio. dollars, eller hvad der svarer til 1,5 mia. kr.

Jørgen Hallundbæk, der i dag er bosat i Belgien, er hovedejer af Welltec, der har flyttet sit administrative hovedsæde og moderselskab til Schweiz. Den stenrige Agnelli-familie, der står bag Fiat og fodboldklubben Juventus, er storaktionær i virksomheden.

Egenkapitalen i Welltec International var ved udgangen af 2018 opgjort til 611 mio. kr. I år forventer selskabet endnu et udfordrende år, fremgår det af regnskabet.

BRANCHENYT
Læs også