Erhverv

Maskinfabrik efter millioninvesteringer: »Nu skal vi høste«

Randers-virksomheden KSM Group er ved at være på plads med en ny fabrik i Polen og sætter nu vækst øverst på agendaen for gruppen.

Kurt Sørensen Maskinfabrik A/S - eller KSM Group - blev grundlagt for 35 år siden. Her er en ny fabrik tilhørende selskabet. Foto: Kurt Sørensen Maskinfabrik A/S

Den danske maskinfabrik KSM Group, der beskæftiger 105 medarbejdere i Randers og polske Legnica, er klar til at begynde at høste frugterne af en række store initiativer, der blev igangsat, efter at en ny ejerkreds rykkede ind i virksomheden for knap to år siden.

»Det, der er vores mål nu, er vækst. Det er udnyttelse af alle de initiativer, vi har foretaget os de sidste to år,« siger direktør Poul Arne Kloster, som sammen med Jesper Vinther siden 28. juli 2017 har ejet virksomheden og også udgør selskabets direktion.De har valgt en utraditionel tilgang til ledelse og ejerskab, da de begge indgår som lige parter - både i forhold til ejerskab og teamledelse af de to fabriker. En tankegang, som de ønsker skal præge hele samarbejdsformen i virksomheden fremover.

Det største initiativ siden overtagelsen har været opførelse af en helt ny fabrik på 4200 kvadratmeter tæt på selskabets gamle facilitet i Polen, som selskabet har opført sammen med en investor og nu er i færd ved at flytte sine polske aktiviteter over i.

»Det er blevet til en helt ny fabrik, som står ultraskarpt. Det er selvfølgelig en stor investering, men vi har hermed øget kapaciteten med over 60 pct. Det har været den største aktivitet, vi har været i gang med de sidste 18 måneder, og den påvirkede også 2018-regnskabet, som ikke var som forventet,« siger Poul Arne Kloster.

Fabrikken i Polen har 62 ansatte, og her laver virksomheden pladebearbejdning og svejsede konstruktioner, og har også komplet udstyr til sandblæsning og overfladebehandling. I Randers står virksomheden også med en fuldt opdateret fabrik og har her gennem 35 år oparbejdet en række specialer - herunder inden for særligt spåntagende CNC-bearbejdning.

»Det, der er det allervigtigste, er, at KSM står med to opdaterede fabrikker på både kapacitet, udstyr og kompetencer. Det betyder, at den virksomhed, som var for bare to år siden, den har fået en cylinder mere - både i forhold til kompetencer og kapacitet,« siger Poul Arne Kloster.

De samlede investeringer i maskiner og til flytningen i Polen har kostet selskabet 10 mio. kr. i 2018 og 2019, men dertil kommer udgifter relateret til de organisatoriske påvirkninger af de store omvæltninger i virksomheden. Samtidig har det kostet ledelsesmæssig fokus på den almindelige forretningsudvikling.

»Når man har så stort et projekt samtidig med, at man er nye ejere, så koster det selvfølgelig noget fremdrift i forhold til de planer, man skal have realiseret. Vi står i den sjove del nu, hvor vi har sået og nu skal høste,« siger Poul Arne Kloster.

Mens selskabet i 2018 kom ud med en lavere end ventet overskud på 0,7 mio. kr. – primært påvirket af flytningen og et tabsgivende kundeforhold, der blev afviklet ultimo 2018, så kan virksomheden glæde sig over, at den alene i årets første kvartal har realiseret en højere bundlinje, end den gjorde hele sidste år.

»Vi budgetterer med en omsætningsvækst på 10 pct. i år og forventer også en væsentlig bedre indtjening - men sådan skal det også være, når man foretager investeringer i det omfang, vi har gjort. De efterfølgende fire år forventer vi at kunne løfte omsætningen yderligere samlet 30 pct.,« siger Poul Arne Kloster.

(Ritzau Finans)..

BRANCHENYT
Læs også