Erhverv

Brødre er klar med selvkørende robot, der skal revolutionere landbruget

To landmandssønner står bag en ny robot, der skal gøre landbrugsproduktionen mere bæredygtig. Efter et års intens udvikling er de to stiftere klar til et robot-eventyr.

Fra venstre: Medstifter Jens Warming, Development manager Peter Førby-Madsen og medstifter Kristian Warming. Foto: PR

Mere bæredygtighed i landbruget er en af de brandvarme debatemner i den igangværende valgkamp. Men selvom enigheden om et klimavenligt landbrug er bred, er de konkrete løsningsforslag til at overse.

Men de to landsmandsønner Jens og Kristian Warming fra Vejen har måske et af svarene til de klimaivrige politikere.

Efter et års intens udvikling er brødrene nemlig klar med en ny selvkørende letvægtsrobot, der kan erstatte store maskiner til såning og sprøjtefri ukrudtsbekæmpelse i landbrug efter alle bæredygtighedens principper.

FarmDroid, som både er navnet på robotten og brødrenes virksomhed, drives ved hjælp af solenergi. Dermed mindsker den forurening fra store dieselmotorer.

Helt konkret bruger robotten en avanceret navigationsteknologi til at så plantefrø, hvorefter den gennem en plantesæson sørger for at holde roe- og rapsmarker fri for ukrudt uden brug af sprøjtegift og manuel arbejdskraft.

»Vi har villet udvikle en robot, der kan hjælpe med at skabe mere harmoniske og bæredygtige produktioner i landbruget. Robotten er tilpasset naturlivet og laver hverken skader på jord eller grundvand,« siger Kristian Warming, den ene af de to opfindere og direktør i FarmDroid, som allerede nu har de første 12 FarmDroid-robotter kørende på økologiske marker rundt i landet.

Kristian Warming er oprindeligt uddannet elektriker, mens broren Kristian Warming er uddannet landbrugsmekaniker. De fik allerede ideen til en landbrugsrobot i 2011, men indtil sidste år havde det blot karakter af et garageprojekt.

Det var først da brødrene blev udvalgt til et udviklingsforløb skræddersyet til robotiværksættere i den fynske robotklynge, at projektet tog fart. Hurtigt fik brødrene også en prominent investor ind, da medstifteren af milliardsuccesen Universal Robots, Esben Østergård, er gik ind i FarmDroid.

»Vi kom som teknikere, og i dag står vi med et professionelt set up med bestyrelse, investor og en klar forretningsplan. Derudover er vi klar til produktion, salg og markedsføring,« siger Kristian Warming, der sammen med sin bror også er uddannet maskinmester.

Hos Seges under Landbrug & Fødevarer ser chefkonsulent Sven Hermansen også med stor interesse på brødrenes nye robotopfindelse.

»Robotten giver store besparelser på de lønninger, der normalt skal bruges på de mere specielle afgrøder. Der er samtidig tale om en ny tilgang, hvor vi taler om letvægtslandbrug. Det er ikke tunge maskiner, som ødelægger jordens struktur. Jeg ser masser af potentiale i FarmDroid,« siger Sven Hermansen.

BRANCHENYT
Læs også