Erhverv
0

Michelin har udviklet et bildæk, der ikke kan punktere

Samtidig er dækket mere miljøvenligt, da der skal bruges langt færre råmaterialer.

Det nye dæk fra Michelin er en prototype, der skal testes af General Motors. Man kan se gennem dækket, der er punkterfrit. Foto: Steve Fecht/General Motors.

Næsten siden hjulet blev opfundet, har dækfabrikanterne ledt efter en udgave, der ikke er fyldt med luft og dermed kan punktere.

Nu har producenten Michelin og bilfabrikken General Motors en prototype klar. Dækket hedder Uptis - Unique Puncture-proof Tire System - og er blevet præsenteret i Montreal, skriver CNN.

Dækket ligner et almindeligt velkendt dæk, men har lameller i midten og ikke sidevægge. Det betyder, at der skal bruges færre råmaterialer.

Samtidig hævder Michelin, at det vil kunne holde længere end traditionelle dæk og dermed kan reducere antallet af dæk, der skal bortskaffes hvert år.

Ifølge Michelin bliver omkring 200 mio. dæk kasseret efter skader i forbindelse med punkteringer og for meget slid på grund af forkert dæktryk.

Dækket skal testes på offentlig vej senere i år på en flåde af Chevrolet Bolt, og Michelin håber at kunne sende dækket i handlen i 2024.

Michelin er ikke det eneste dækfirma, der arbejder på punkterfri og luftfri dæk. Goodyear har tidligere præsenteret sit luftfri dæk kaldet Aero.

BRANCHENYT
Læs også