Vrede investorer vinder højspændt aktiestrid med Henrik Lind og Polaris efter omstridt børsexit
Kapitalfonden Polaris og iværksætteren Henrik Lind skal hoste op med 22 mio. kr. til Molslinjens tidligere minoritetsaktionærer, efter at en gruppe småaktionærer har fået medhold i, at deres aktier blev tvangsindløst til for lav en pris.
Molslinjens tidligere mindretalsaktionærer fik alt for lidt for deres aktier, da kapitalfonden Polaris og milliardæren Henrik Lind i 2016 tvangsindløste småaktionærernes aktier i forbindelse med afnoteringen af rederiet på fondsbørsen.
Sådan lyder afgørelsen i en retssag, som blev anlagt mod de to storaktionærer i 2017 efter en langstrakt investorstrid.
Det betyder, at Polaris og Henrik Linds investeringsselskab, Lind Invest, skal betale ca. 22 mio. kr. tilbage til de forhenværende medejere inklusive sagsomkostninger.
Småaktionærerne mener imidlertid, at beløbet snarere burde være 80 mio. kr., og de overvejer i øjeblikket at anke afgørelsen for at få fuld klarhed over minoritetsaktionærers rettigheder i en sag som denne, hvor en hovedejer med fondsbørsens accept afnoterer en aktie uden at have et flertal på 90 pct. bag sig.
»Det er dødurimeligt, og det åbner op for misbrug fremover, hvis en majoritetsaktionær vil stille forslag om at afnotere et selskab,« siger Michael Hove, repræsentant for de tidligere minoritetsaktionærer i Molslinjen.
I 2016 fik minoritetsaktionærerne i Molslinjen tvangsindløst deres aktier til 60 kr. per aktie, hvorefter de krævede, at en uvildig skønsrapport blev udarbejdet. Den vurderer nu, at værdien per aktie burde have ligget på 106 kr.
Men fordi afnoterede selskaber værdisættes lavere, er kursen endt på 74 kr. per aktie. Michael Hove mener dog, at det er uacceptabelt, at en majoritetsejer kan tvangsindløse resten af aktionærerne og samtidig opnå et prisnedslag på 30 pct. pga. afnoteringen.
Omvendt påpeger Polaris og Henrik Lind, at 74 kr. per aktie er for høj en kurs.
»Vi er uenige i den konklusion, som vurderingsmændene er kommet med,« siger Jan Johan Kühl, managing partner i Polaris.
Han tager foreløbig skønsrapportens vurdering til efterretning, mens han overvejer Polaris’ næste træk i sagen.
»Man kan selvfølgelig undre sig over, at de overvejer at tage sagen videre, når de står som vindere. Vi står fast på, at den kurs, vi betalte dengang, er den rigtige kurs,« siger Jan Johan Kühl.