Erhverv

Kæmpe svineproducent i problemer - ramt af endnu et underskud

Familien bag en af Danmarks største svinebedrifter har på få år formøblet en stor del af formuen.

Gitte Lerche-Simonsen er en af hovedaktionærerne bag det store landbrugsdynasti Lerche-Simonsen A/S.
Landbrugskoncernen producerer årligt 120.000 slagtesvin i Danmark og har omfattende aktiviteter i udlandet. Koncernen er imidlertid i økonomiske vanskeligheder.
Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

En af landets største svineproducenter, Eskelund på Vestfyn, kæmper fortsat for sin overlevelse.

Eskelund er ejet af familiedynastiet Lerche-Simonsen, der over de seneste år har tabt næsten 100 mio. kr. Nu viser et nyt regnskab fra familiens selskab, Lerche-Simonsen ApS, at der for tredje år i træk er underskud.

Kun en redningsaktion med hjælp fra banken betyder, at egenkapitalen i landbrugsdynastiet er blevet genoprettet.

»Årets resultat er samlet set ikke tilfredsstillende,« skriver ledelsen i det nye regnskab fra Lerche-Simonsen ApS.

Lerche-Simonsen ApS tabte sidste år 15,5 mio. kr. Det skyldtes bl.a. sommerens tørke kombineret med højere foderpriser til svin. Derudover tabte familien penge på sine aktiviteter i Slovakiet, hvor man ejer 40 pct. af landbrugsselskabet Slovakiet Invest.

Underskuddet i 2018 betød, at pengekassen i Lerche-Simonsen ApS endegyldigt var tom. Derfor har familien måttet tage drastiske midler i brug.

For en måned siden blev både Eskelund-koncernen og dets holdingselskab omdannet til et anpartsselskab, og i forbindelse med omstruktureringen trådte familien helt ud af ledelsen.

Forhandlinger med banken forhindrede, at egenkapitalen i Lerche-Simonsen ApS gik i minus.

»Selskabets egenkapital er i regnskabsåret blevet styrket ved dels en kapitalforhøjelse og dels en koncernintern gældskonvertering. Egenkapitalen er således øget fra 1,4 mio. kr. til 5,3 mio. kr.,« fremgår det af regnskabet.

Eskelund-koncernen producerer årligt 120.000 slagtesvin på flere lokaliteter på Fyn og i Sydjylland. Derudover er familien Lerche-Simonsen medejer af landbrugsbedrifter i udlandet.

Udover en omstrukturering af Eskelund er der også blevet oprettet et såkaldt advisory board, som ifølge direktør Morten Jørgensen skal stå for »strategisk og overordnet ledelse.« I advisory boardet sidder blandt andre den tidligere formand i Eskelund, Kristian Hedeager Nielsen.

Ejerskabet i Lerche-Simonsen ApS er fordelt med 45 pct. til hver af de to søskende Gitte og Peter Eskelund Lerche-Simonsen, mens deres far, Erling Eskelund Lerche-Simonsen, har 10 pct. af aktierne.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også