Erhverv

Takeaway-komet satser på Danmark: Facebook-stifter med i milliardinvestering

Wolt er allerede til stede i fem danske byer, men har ambitioner om mere.

Takeaway-kometen Wolt samarbejder med over 500 restauranter i Danmark. Nu får virksomheden en milliardindsprøjtning. Foto: Wolt

Har du set et blåt cykelbud komme kørende med en firkantet kasse på ryggen?

Det er der en ret god chance for, hvis du har været i Nordens største byer.

Wolt
  • Blev grundlagt i finske Helsinki i 2014
  • Var for et år siden til stede i 10 byer i 4 lande. Nu er det 50 byer i 15 lande
  • Har været i Danmark siden 2017. Er nu i byerne København, Aarhus, Odense, Aalborg og Lyngby
  • Samarbejder med over 500 restauranter i Danmark
  • 85 pct. af maden bliver leveret på cykel, mens de resterende 15 pct. kommer med scooter eller bil
  • Et typisk Wolt-bud er en studerende, der supplerer SU'en. De kører i gennemsnit mellem 5 og 15 timer om ugen

Takeaway-servicen Wolt fra Finland har på få år spredt sig med høj fart til 50 byer i 15 lande. Heriblandt Danmark, hvor Wolt bringer mad ud i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Lyngby for mere end 500 restauranter.

Nu har Wolt så fået en milliardindsprøjtning fra en række investorer til den fortsatte vækst. Mange af de nye penge kommer fra Iconiq Capital, der i amerikanske medier bliver kaldt Facebook-stifter Mark Zuckerbergs ”familiekontor”. Altså stedet, der forvalter hans formue.

Med i Iconiq Capital er også Facebook-medstifteren Dustin Moskovitz, Twitter-stifter Jack Dorsey og LinkedIn-grundlægger Reid Hoffman.

Wolt Danmarks driftschef, Olivier Hollesen, kalder investeringen fra tech-milliardærerne som et skulderklap.

»Investeringen skal primært bruges til international vækst og selvfølgelig mere og bedre service herhjemme. Vi har klart en større ambition om, at flere restauranter og sultne danskere skal bruge vores service. Investeringen spænder et sikkerhedsnet under os, så vores organisation og kundeservice hele tiden kan følge med,« siger han.

Wolt har været til stede i Danmark siden 2017 og har for nylig offentliggjort sit 2018-regnskab, der bød på en markant fremgang.

Bruttofortjenesten blev tredoblet, og bundlinjen gik fra et underskud på 185.000 kr. til et overskud på en halv mio. kr.

Olivier Hollesen er meget tilfreds med udviklingen i Danmark, hvor Wolt er gået fra 0 til 25 medarbejdere siden 2017 og har 1.000 cykelbude, der er kurérpartnere frem for ansatte.

»Danskerne elsker lækker mad og god service, og vi føler os taget rigtig godt imod ude på cykelstierne, i restauranterne og ved spisebordene hjemme i privaten. Derfor vokser vi og kan vise sorte tal på bunden,« siger den danske driftschef.

I Danmark har Wolt taget kampen op med Just Eat og Hungry, som sidder på en stor en del af markedet for takeaway-udbringning.

Ambitionen virker til at være at udbrede Wolt til flere end de fem danske byer, hvor Wolt allerede er til stede.

»Vi er jo en cykelnation, og 85 pct. af vores ture bliver kørt på cykel, så hvorfor ikke? Men det er stadig for tidligt at sige hvor og hvornår. Vi er i dag i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Lyngby. Her får vi hele tiden flere restauranter og nabolag med. De større byer giver også rigtig god mening i forhold til vores stigende fokus på virksomheder,« siger Olivier Hollesen.

Udover Iconiq Capital er også EQT, Nordens største kapitalfond, blandt investorerne, som har smidt over 1 mia. kr. i Wolt.

Pengene skal bruges på tværs af de forskellige markeder, og målet for den samlede Wolt-virksomhed er at vokse med 1.000 ansatte inden 2020.

Wolt blev grundlagt i Helsinki i 2014 og har nu 450 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også