Erhverv

Dronning Elizabeth tjener milliarder på enorme besiddelser

Verdens længst siddende monark kommer aldrig til at mangle penge - men hun er langtfra Europas rigeste monark.

Elizabeth II blev dronning i februar 1952.

Den britiske dronning, Elizabeth II, er ikke bare den længst regerende monark i verden og dermed et royalt ikon. Hun er også en ganske formuende kvinde, der er blevet endnu mere formuende.

I 2018 tjente selskabet The Crown Estate, som både genererer penge til den britiske stat og til kongehuset, knap 2,9 mia. kr. på bl.a. ejendomme og vindmølleparker. Det viser et nyt regnskab, ifølge Bloomberg.

Der var tale om et rekordoverskud for The Crown Estate, der rummer de fleste af kongehusets besiddelser. Og det er ikke småting, som dronning Elizabeth og hendes familie råder over.

The Crown Estate ejer bl.a. store landområder i England, Skotland og Wales, herunder den berømte handelsgade Regent Street i London. Dertil kommer kongehusets private ejendomme og Windsor Park.

Samtidig ejer The Crown Estate søbunden i de første 22 kilometer fra alle Storbritanniens kyster. Det sikrer hvert år trecifrede millionbeløb i lejeindtægter fra offshore vindmølleparker.

I alt har The Crown Estate aktiver for 120 mia. kr.

En stor del af overskuddet i The Crown Estate går til staten, men kongehuset napper de 15 pct. Det betyder, at dronning Elizabeth sidste år blev 435 mio. kr. rigere.

Verdens længst siddende monark menes at være god for i omegnen af 3,5 mia. kr. Men hun er langtfra den rigeste af Europas monarker.

Den titel har fyrst Hans-Adam II, der hersker over fyrstedømmet Liechtenstein. Han har en anslået formue på 50 mia. kr., hvilket i høj grad skyldes fyrstedømmets andele i den internationale bank LGT Bank samt store indtjeninger på industriproduktion.

BRANCHENYT
Læs også