Erhverv

Chefer i Lægemiddelstyrelsen ejer aktier i Novo Nordisk - nu skal det stoppes

Medarbejderne i Lægemiddelstyrelsen får to år til at sælge deres aktier i de medico- og medicinalvirksomheder, som styrelsen fører tilsyn med. Urimeligt længe, påpeger en kritiker.

En række chefer i Lægemiddelstyrelsen ejer aktier i bl.a. Novo Nordisk, som styrelsen fører kontrol med. Nu har styrelsen indført nye retningslinjer, så medarbejdere ikke længere må eje aktier i medicinal- eller medico-virksomheder. Foto: Jacob Ehrbahn

22 år efter, at Lægemiddelstyrelsen blev oprettet for bl.a. at føre tilsyn med medicinalbranchen, vil styrelsen forbyde sine medarbejdere at eje aktier i medicinal- og medico-virksomheder.

Godt en håndfuld chefer har aktieposter i bl.a. Novo Nordisk, og de har fået to år til at skille sig af med værdipapirerne, mens nye medarbejdere ikke kan blive ansat, før de har solgt alle aktier, der er omfattet af reglerne.

Ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, er stramningen af de gamle habilitetsregler »et klart signal til omverdenen om, at Lægemiddelstyrelsen er uafhængig af økonomiske interesser fra lægemiddel- og medicovirksomheder«.

Professor Peter Gøtzsche har flere gange kritiseret styrelsen for, at den tillod medarbejdere at eje aktier i medicinalvirksomheder, og det er ifølge ham helt på sin plads, at der nu er kommet et forbud. Til gengæld er han ikke imponeret over, at medarbejderne får to år til sælge deres nuværende aktier.

»Det er en ynkelig løsning. Det er dybt betænkeligt, at det overhovedet har været muligt, og to år er urimeligt længe,« siger Peter Gøtzsche, der mener, at styrelsens medarbejdere kan få kendskab til informationer, der kan misbruges til insiderhandel.

Risikoen for insiderhandel er netop baggrunden for, at Finanstilsynet forbyder sine medarbejdere at handle aktier i bl.a. danske aktier.

Thomas Senderovitz vil ikke forholde sig til Gøtzsches kritik, men understreger, at de gamle habilitetsregler har fungeret upåklageligt, og derfor ser han intet problem i en toårig overgangsperiode.

»Medarbejderne skal have tid til at lægge deres privatøkonomi om,« siger han.

Ifølge professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing er der forvaltningsretligt ikke noget til hinder for, at en medarbejder i et tilsyn ejer aktier i virksomheder, som tilsynet kontrollerer, medmindre der er tale om meget betydelige ejerandele.

Alligevel kan der være gode grunde til at lægge en stram linje.

»Det kan jo godt give et forklaringsproblem, hvis ledende medarbejdere ejer aktier i de virksomheder, de skal kontrollere. Omvendt skal der også være en balance, så de ansatte har samme muligheder som andre mennesker,« siger han.

Læs også