Erhverv

Sommerens største sportsbegivenhed: Så meget scorer rytterne i præmiepenge

Der er 17,1 mio. kr. at kæmpe om i præmiepenge i årets Tour de France.

Franskmanden Julian Alaphilippe har været årets overraskelse i Tour de France, hvor han har kørt i den gule førertrøje i det meste af løbet. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Tour de France er en af verdens hårdeste sportsbegivenheder, men det afspejler sig ikke på rytternes bankkonti efter løbet.

De 176 ryttere kæmper om en samlet præmiesum på 17,1 mio. kr. Vinderen af det 3.480 km lange løb får 3,7 mio. kr. Til sammenligning fik tennisspilleren Novak Djokovic 18,7 mio. kr. for at sejre i årets Wimbledon.

»Sådan har det altid været. Præmiepengene spiller selvfølgelig en rolle, men det er ikke det, cykelrytterne lever af. De lever af deres kontrakter, så præmiepengene er glasuren på kagen og ikke det afgørende,« siger Henrik Elmgreen, der tidligere har været kommentator og løbsarrangør.

Rytterne bliver bakket op af 450 ansatte på holdene - mekanikere, soigneurs, pressemedarbejdere, kokke og sportsdirektører. Det er kutyme, at en rytter deler sine pengepræmier med alle, der er en del af holdet.

Djokovic var på banen i 17 timer og 53 minutter, mens årets felt i touren indtil nu har været i sadlen i mere end 70 timer.

»Ser man på, hvem der bruger mest energi, er der nok ikke nogen rimelighed i det. Men der er bare en anden struktur i cykelsporten, hvor det også er en gratis oplevelse for tilskuerne, så der er ingen entréindtægter i cykelsporten, som der er i andre sportsgrene,« siger Henrik Elmgreen.

Ifølge Amaury Sport Organisation, som står bag Tour de France, vil 10-12 mio. tilskuere følge løbet langs ruten i år.

Der er stor forskel på de byer, der er værter i forbindelse med de 21 etaper. Størst er Paris med 2,25 mio. indbyggere, mens Barèges skiller sig ud i den anden ende med 180 indbyggere. Den var officiel værtssted, da rytterne afsluttede 14. etape på det nærliggende bjerg Tourmalet.

I 2021 begynder den 108. udgave af Tour de France i Danmark.

Læs også