Erhverv

Islandsk vulkanudbrud i Össur sikrer William Demant Invest lynhurtig milliardgevinst

Islandske Össur er blevet en ren guldgrube for den danske pengetank William Demant Invest, og det seneste kursridt sikrer fonden en ny kæmpe gevinst.

Niels Jacobsen stod i mere end to årtier i spidsen for høreapparatselskabet Demant, som han i dag er næstformand for, efter at han sikrede en succesfuld overgang til den nuværende topchef, Søren Nielsen. Arkivfoto Foto: Niels Hougaard

Tålmodighed og ualmindelig godt købmandskab har sikret den i forvejen stenrige pengetank William Demant Invest en ny kæmpe gevinst.

Den islandske medicovirksomhed Össur har nemlig været på ét langt succesridt de seneste efterhånden mange år, og efter en stigning på næsten 40 pct. de seneste tre måneder er markedsværdien nu sendt op på knap 20 mia. kr.

Össur kort fortalt
  • Össur er stiftet i Reykjavik, Island, af Össur Kristinsson.
  • Er mest kendt for at lave proteser, f.eks. kunstige ben.
  • Omsætningen lød i 2018 på 613 mio. dollars og et resultat efter skat på 80 mio. dollars. I dette års første seks måneder har Össur omsat for 339 mio. dollars og tjent 37 mio. dollars.
  • Össur er børsnoteret i København og har en markedsværdi på knap 20 mia. kr. Største aktionær er William Demant Invest, der ejer 50 pct. af selskabet, mens ATP ejer 5 pct.

William Demant Invest købte sig ind i Össur helt tilbage i 2004 og har siden suppleret løbende, så fonden i dag ejer halvdelen af selskabet, der blev børsnoteret i Island i 1999 og senere i København i 2009.

»Vi går aldrig ind og køber en virksomhed med salg for øje. Det er virkelig her, hvor man har forskellen på kapitalfondene, der per definition køber for et senere exit. Det gør vi ikke. Vi køber og driver virksomhederne alene med et formål og værdiskabelse på lang sigt,« siger Niels Jacobsen, adm. direktør i William Demant Invest.

Han har tidligere været topchef for høreapparatkoncernen Demant og har hele vejen igennem spillet en nøglerolle i fondens investeringer, der adskiller sig ganske markant fra mange andre fondes ved at fokusere på få selskaber og store ejerandele.

Afkastet på investeringerne har samlet set betydet, at formuen i William Demant Invest alene i perioden 2013 til og med 2018 er vokset fra 8,7 mia. kr. til 43 mia. kr. Det er vel at mærke før det islandske eventyrs seneste succestogt.

William Demant Invest
  • William Demant Fonden, der tidligere gik under navnet Oticon Fonden, er en erhvervsdrivende fond, hvis hovedformål er at sikre og udbygge erhvervsaktiviteterne i høreapparatkoncernen Demant og William Demant Invest og at yde støtte til velgørende formål.
  • Dertil kommer betydelige aktieposter i en lille håndfuld selskaber som ejendomsselskabet Jeudan, det succesfulde islandske proteseselskab Össur og svenske Vitrolife, der laver udstyr til fertilitetsbehandling.

Spørger man i investorkredse, er der intet, som tyder på, at islandske Össurs vækstmaskine vil bremse op. Ledelsen er yderst stabil og leverede for nylig nok en opjustering, da ikke mindst salget af proteser går forrygende.

Analytiker Benjamin Silverstone fra ABG Sundal Collier påpeger, at Össur igennem efterhånden mange år har vist stærk vækst, og at særligt selskabets protese-division havde tocifret vækst i det seneste kvartal.

Det er ifølge analytikeren meget for industrien og lover godt for fremtiden.

»Jeg er optimistisk på selskabets vegne. Der er blevet leveret stærke resultater igennem lang tid, og derfor tror jeg også på, at selskabet vil kunne gribe de nye vækstmuligheder,« siger Benjamin Silverstone.

BRANCHENYT
Læs også