Erhverv

Ny på førstepladsen: Nu er 100-dollarsedlen den mest udbredte i verden

Selv om digitaliseringen breder sig ud over kloden, fortsætter antallet af 100-dollarsedler med at vokse.

Verdens mest udbredte pengeseddel er nu 100-dollarsedlen med billedet af Benjamin Franklin.
 Foto: Tsering Topgyal/AP

I umindelige tider har den amerikanske 1-dollarseddel været den mest udbredte pengeseddel på kloden. Sådan er det ikke længere.

En ny opgørelse fra Den Internationale Valutafond, IMF, viser, at førstepladsen er overtaget af 100-dollarsedlen.

Opgørelserne fra IMF viser, at antallet af 100-dollarsedler har været stigende siden årtusindskiftet, og væksten er accelereret efter finanskrisen.

Allerede for 10 år siden overhalede 100-dollarsedlen 20'eren i antal og nu har den også lagt 1-dollar bag sig. Dermed er den største dollarseddel også blevet den mest udbredte.

Det fremgår af opgørelserne fra IMF, at antallet af 1'ere og 20'ere også stiger - blot i et langsommere tempo.

80 pct. af de omkring 13,5 milliarder 100-dollarsedler befinder sig ifølge IMF uden for USA. 60 pct. af alle dollarsedler er uden for USA, hvilket er markant mere end i 1980, da 30 pct. af dollarsedlerne var i andre lande.

Det kan virke underligt, at mængden af gammeldags kolde kontanter stiger i en tid, hvor stadig flere pengetransaktioner foregår digitalt. En mulig forklaring kan være, at dollar betragtes som en "sikker havn" i en verden, der i stigende grad er præget af geopolitisk ustabilitet. Den forklaring passer ganske godt med, at efterspørgslen efter 100-dollarsedler steg markant i årene efter finanskrisen.

Kenneth Rogoff, økonom og professor ved Harvard University, påpeger dog samtidig, at store pengesedler og kriminalitet er tæt knyttet sammen.

»Over hele verden bruges store pengesedler primært til at undgå skat og regulering samt til illegale aktiviteter. Lejligheder og huse i storbyer over hele verden bliver hver dag betalt med kufferter fyldt med kontanter. Og det er ikke, fordi køberne er bange for svigt i bankerne,« siger Kenneth Rogoff i IMF's artikel om emnet.

IMF's ekspert på hvidvask-området, Nadim Kyriakos-Saad, understreger dog, at interessen for gammeldags kontanter også kan bunde i et »vedvarende ønske om privatliv og anonymitet, hvilket er fuldstændig legitimt.«

100-dollarsedlen prydes af et billede af den amerikanske statsmand, forfatter og fysiker Benjamin Franklin. Han kæmpede for de amerikanske koloniers selvstændighed og var med til at forfatte uafhængighedserklæringen. Derudover opfandt han - blandt meget andet - lynaflederen.

BRANCHENYT
Læs også