Erhverv

Opturen er forbi: Danske virksomheder tjener færre penge

Andelen af danske virksomheder med overskud er faldet markant. Vækstraterne er taget af uden udsigt til en positiv vending, lyder det fra cheføkonom.

Færre danske virksomheder tjener penge og har resultatfremgang. Foto: Finn Frandsen

Opsvinget blandt danske virksomheder er forbi.

Andelen af danske virksomheder med overskud faldt nemlig markant i 2018. Det viser en ny analyse fra Spar Nord, som har undersøgt 120.000 selskabers regnskaber fra 2014 til og med 2018.

Undersøgelsen
  • Spar Nord gennemgår løbende regnskaber fra samtlige danske hovedselskaber med regnskabspligt
  • Det er nu blevet til en analyse af virksomhedernes 2018-regnskaber, som sammenligner med regnskabshistorikken til og med 2014
  • Virksomheder under konkursbehandling eller med mindre end fem års regnskabshistorik er ikke medtaget i analysen
  • Knap 120.000 regnskaber indgår i analysen

Andelen af danske virksomheder med overskud har i en årrække ligget stabilt, men faldt i 2018 til 66 pct. fra 74 pct. året forinden.

Ifølge Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, slår stigende priser og løn nu ind på indtjeningsevnen.

»Det indikerer en konjunkturudvikling, der er nået en moden fase ovenpå seks års konstant fremgang. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vi er på vej ind i en recession, men vækstraterne er taget af – foreløbig uden udsigt til en mere positiv vending,« siger han.

Analysen viser også, at andelen af danske virksomheder, der har forbedret deres indtjening i seneste regnskabsår, er faldet fra 54 til 44 pct. Det er bekymrende, at under halvdelen af de undersøgte virksomheder formår at have fremgang på det vigtigste nøgletal, forklarer Jens Nyholm.

»Vi skal primært finde årsagerne i udlandet, hvor det går langsommere frem eller ligefrem tilbage i Europa. De fleste af vores vigtigste samhandelspartnere er ramt. Tilbagegang i Tyskland påvirker vores eksportvirksomheder, og svag vækst og svage valutaer i Storbritannien, Sverige og Norge rammer os på flere fronter,« siger han.

Jens Nyholm vurderer, at de aftagende vækstrater vil fortsætte i 2019 og 2020.

Hos Dansk Erhverv genkender man billedet af, at færre virksomheder har overskud og resultatfremgang.

»Det skyldes blandt andet, at der kom økonomisk modvind på flere af de vigtigste danske eksportmarkeder i Europa. I andet halvår af 2018 var der ingen vækst på vores største eksportmarked, Tyskland, mens også usikkerheden omkring brexit har ramt danske virksomheder,« siger Kristian Skriver, økonom i Dansk Erhverv.

Han forklarer, at danske virksomheder har vanskeligt ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og at det derfor trykker lønnen op, hvilket slår direkte igennem på bundlinjen.

»De nye tal er et tegn på, at væksten herhjemme har toppet. Vi er nu inde i en fase, hvor det bliver mere vanskeligt for danske virksomheder at vokse. Vi kan samtidig risikere, at stigende lønninger herhjemme vil presse den danske konkurrenceevne og gøre det endnu mere vanskeligt for danske virksomheder at sikre sorte tal på bundlinjen,« siger Kristian Skriver.

Den nye analyse fra Spar Nord kommer kort efter, at den amerikanske centralbank, Fed, for nylig har nedsat renten for første gang i mere end 10 år.

»Risikoen for, at vi får et økonomisk kollaps er blevet større. Det er det, man ser Fed reagere på nu,« siger Jens Nyholm fa Spar Nord.

Han mener, at netop lavrentemiljøet er det sted, hvor man lige nu ser markedernes aktuelle tilstand allermest nøjagtigt.

»Det er godt for de danske boligejere og investorer, der skal optage lån, men det er altså ikke et sundhedstegn – tværtimod. Men det er klart, at en afslutning af handelskrigen og et blødt brexit hurtigt kan ændre ved situationen,« siger han.

Læs også