Erhverv

Verdensmester i kursfald tjener fedt på sit væddemål mod Tesla

Han blev nærmest legendarisk ved at forudse finanskrisen i 2008 og satse mod Lehman Brothers. Nu har han gentaget succesen med Tesla.

Elon Musk og Tesla har aldrig været gode venner med David Einhorn, der i flere år har sagt, at aktierne i elbil producenten var overvurderede. Nu har Einhorn fået ret. Foto: Jim Watson / AFP

De fleste kan huske fotoet af de ansatte hos investeringsbanken Lehmann Brothers, hvor de bærer deres ejendele ud i papkasser. Det blev symbolet på finanskrisen.

Aktiemarkedet crashede, og stort set alle tabte penge. Men ikke David Einhorn.

Einhorn blev i stedet styrtende rig, fordi han havde forudset finanskrisen og problemerne i Lehman.

Han havde væddet på kursfald (shortselling) i Lehman Brothers og kunne derfor høste store gevinster, da bankens aktier faldt drastisk i 2008.

Nu ser det ud til, at han har gjort det igen gennem sin hedgefond Greenlight Capital ved at shorte aktier i Tesla og vædde mod bilkoncernen og dens ejer Elon Musk, skriver Dagens Næringsliv.

Manøvren med at tjene penge på faldende aktiekurser kaldes på engelsk at gå ”short”, og det gør man groft sagt ved at låne en aktie og derefter sælge den.

Hvis aktiekursen falder, kan spekulanten købe aktien tilbage til en lavere kurs for derefter at levere den tilbage til den oprindelige ejermand.

Hvis aktien falder, kan spekulanten dermed indkassere en fortjeneste, men han skal dog betale den oprindelige ejer for at låne aktien.

Det har godt nok taget lang tid, og i en periode steg og steg aktiekursen i Tesla, og det var skidt nyt for David Einhorn.

Ifølge Bloomberg har Greenlight haft en forrentning af sine penge på 21 pct. i år indtil nu. Greenlight offentliggør ikke selv månedsrapporter, men Bloomberg skriver, at bureauet har fået fat i en intern regnskabsrapport.

Einhorn og Greenlight satsede på kursfald i Tesla, og aktien er foreløbig nede med 29 pct. i år, og det betyder, at hedgefonden har tjent rigtig mange penge på sine shortpositioner.

David Einhorn har tidligere skrevet til sine kunder, at han har undret sig over, at andre investorer var optaget af det langsigtede vækstpotentiale i Tesla.

Især når Tesla selv var mest optaget af de kortsigtede mål om, hvor mange biler de kunne producere på en uge, og hvordan de kunne reducere omkostningerne og opnå overskud i løbet af et eller to kvartaler. Altså et liv fra hånden til munden.

Mens David Einhorn ikke har stor fidus til Tesla, tror han til gengæld på, at en af de gamle bilgiganter, General Motors, vil opleve en stigende aktiekurs.

Greenlight Capital har omkring 12 mia. dollars under sin forvaltning.

Læs også