Erhverv

En presset tøjindustri tvinges til bæredygtighed

Mens væksten i eksporten af dansk tøj ser ud til at flade noget ud i år, skruer flere modeselskaber op for tøj med vægt på klima og bæredygtighed.

Modeugen -    Copenhagen Fashion Week - åbner tirsdag med de første shows for indkøbere fra hele verden. Arkivfoto: Thomas Borberg.

Trods et presset salg og en samlet lav indtjening forsøger den danske modebranche at agere mere bæredygtigt. Det går ifølge branchens egen organisation dog for langsomt med at omstille tøjproduktionen.

Netop bæredygtighed er et af de store temaer i denne uge, når den halvårlige modeuge finder sted i København. Der byder tøjproducenter sig til over for indkøbere.

Copenhagen Fashion Week
  • To gange om året gennemføres modeuger i København – i august og januar/februar.
  • Den igangværende modeuge kører tirsdag-fredag.
  • Ugerne indeholder både shows og fagmesser, der tiltrækker fagfolk fra en lang række lande. Bl.a. fagmesserne CIFF – Copenhagen International Fashion Fair i Bella Center og Revolver i Øksnehallen.
  • Samtidig er der i ugens løb bl.a. en række modeshows rundt om i København, hvor tøjvirksomheder og designere præsenterer kollektioner for indbudte.

Revisions- og konsulenthuset Deloitte har op til modeugen lavet en årlig analyse af branchens situation. Den viser, at mens store dele af detaildelen i branchen kæmper med at skabe indtjening, ser det fortsat fornuftigt ud hos engrosleddet. Det omfatter producenterne, som for størsteparten får tøjet fremstillet hos underleverandører ude i verden.

Deloittes analyse viser, at seks ud af ti danske modevirksomheder havde overskud i 2018. Det påpeges samtidig, at en del virksomheder hele tiden ligger på grænsen mellem plus og minus. På samme tid er der nye og hårde krav fra kunder samt forbrugere om, at tøjleverandører skal have øget fokus på miljø og klima.

Flere danske modeselskaber er faktisk gået konkurs det seneste halve år. Salget til de fysiske butikker i detailhandlen har det svært, da afsætningen i høj grad går digitalt.

»Derfor er det mere afgørende end nogensinde før med fokus på, hvilke produkter eller nicher der skal til for at overleve i en presset branche,« mener Morten Gade Steinmetz, chef for modesektoren i Deloitte Danmark. Han fortsætter:

»Vores globale analyse for forbrugsgoder peger på, at endnu flere forbrugere vil lægge vægt på klima, ressourceforbrug og tøjspild. Især de unge som er fremtidens købestærke generation. Hvis modebranchen ikke lytter til det, bliver det svært.«

Tyskland er fortsat det suverænt største marked for den danske modeindustri med et salg på lidt over 9 mia. kr. ud af den samlede eksport som nåede 31 mia. i fjor.

»Netop Tyskland er et voksende eksportmarked for også små og mellemstore modevirksomheder, der forsøger at øge deres salg til udlandet. På det tyske marked vinder især bæredygtighed stort indpas lige nu. De store kunder der forlanger dokumentation for, at produkterne og leveringskæderne overholder tyske standarder for klima- og miljøhensyn,« siger Morten Gade Steinmetz.

På globalt plan forventes det, at tøjsalget fortsat vil vokse hastigt de kommende år. Derfor mener kritikere bl.a., at det ikke er nok, at de store tøjselskaber satser på mere bæredygtige materialer. De skal også have mere fart i cirkulær produktion, genbrug og reduktion af produktionen.

Adm. direktør Thomas Klausen i erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil erkender, at bæredygtighed aktuelt er den største udfordring for hele branchen. Selvom mange virksomheder har lagt strategier for deres indsats og omstilling, går det ifølge ham for langsomt. Thomas Klausen siger:

»Vi er i samarbejde nødt til at få sat øget fart i udviklingen med innovative materialer, verdensmål og internationale standarder. Branchen skal selv finde nye forretningsmodeller, som er med til at ændre måden, vi forbruger tøj på. Ellers er der en reel risiko for, at branchen kører sig selv ud over afgrunden.«

Opgørelser fra Dansk Mode & Textil viser, at de danske modevirksomheder i 2018 solgte tøj for 47 mia. kr. – 4 pct. mere end året før. Eksporten trækker væksten og udgjorde 31 mia. kr. i fjor. Det er 6 pct. mere end året før. Dermed var 2018 et rekordård.

Tal for første kvartal 2019 viser dog en opbremsning i væksten, da fremgangen i eksporten de tre måneder kun var på 1,7 pct.

Læs også