Erhverv

Ryanair skal betale over 60 millioner kroner tilbage

Selskabet har skadet konkurrenterne, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Det har været en hård uge for lavprisselskabet Ryanair, der både skal betale penge tilbage til EU og snart bliver nødt til at fyre medarbejdere. Arkivfoto.

8,5 millioner euro – eller ca. 63 millioner kroner.

Så meget skal det irske lavprisselskab Ryanair betale tilbage til den franske stat, efter selskabet har haft en »urimelig og selektiv fordel« i forbindelse med markedsføringen af en lufthavn i Frankrig.

Det oplyser EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

Sagen handler om, at der har været en markedsføringsaftale mellem den franske turistorganisation APFTE og Ryanair i Montpelliers lufthavn, der ligger i Sydfrankrig.

Den aftale er »ulovlig i henhold til EU’s statsstøtteregler,« lyder det fra kommissionen.

»Konkurrence mellem lufthavne og luftfartsselskaber er afgørende for forbrugere, vækst og job,« siger Margrethe Vestager, der er konkurrencekommissær i EU, i en pressemeddelelse.

Hun fortsætter:

»Vores undersøgelse viste, at visse betalinger fra de franske lokale myndigheder til Ryanair for at fremme Montpellier lufthavn gav Ryanair en urimelig og selektiv fordel over sine konkurrenter og har forsaget skade på andre regioner og regionale lufthavne. Dette er ulovligt i henhold til EU's statsstøtteregler. Frankrig skal nu inddrive den ulovlige støtte.«

Undersøgelsen af Ryanairs markedsføring af Montpellier Lufthavn blev igangsat sidste år efter en klage fra en konkurrent. Perioden, der er blevet undersøgt, strækker sig fra 2010-17.

Hvis du vil læse mere om undersøgelsen, finder du kommissionens afgørelse her.

Montpellier lufthavn ligger i den franske region Occitanie, og lufthavnen havde næsten 1,9 mio. passager igennem i 2018. Ryanair er ikke længere til stede i lufthavnen, men er skiftet til den nærliggende lufthavn Bezier.

Nyheden kommer efter en hård uge for selskabet. Onsdag udtalte administrerende direktør Michael O'Leary, at fyringer er »uundgåelige«.

BRANCHENYT
Læs også