Erhverv

Schweizisk råvareudvinder mødes af sure miner efter regnskab

Gencores CEO, Ivan Glasenberg, er sikker på, at Glencore i fremtiden vil være toneangivende. Foto: AP Photo/Keystone Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP

Det er en rød morgen, der gryr for Glencore, som onsdag ser et kursfald på 3 pct. til 224,40 pence på børsen i London, efter at den schweiziske minegigant har offentliggjort et skuffende regnskab for første halvår.

Selskabet rapporterede om et fald på 32 pct. for driftsresultatet (EBITDA) til 5,6 mia. dollar i første halvår mod analytikernes forventning om et driftsoverskud på 5,9 mia. dollar. Det skriver Bloomberg News.

- Vores præstation i første halvår reflekterer en udfordrende økonomisk kulisse for vores råvarer, såvel som drifts- og omkostnings tilbageslag, siger Glencores CEO, Ivan Glasenberg, i en meddelelse.

Det negative resultat kommer efter at selskabet, der arbejder med udvinding og handel med råvarer, rammes af faldende priser på kobber og kobolt, der blandt andet bruges i batterier til både laptops, mobiler og elbiler.

De seneste år har der været en stigende efterspørgsel på det sølvskinnende metal, hvilket ifølge Bloomberg har medført et fald i prisen på mere end 70 pct. siden april sidste år.

Det har fået Glencore til at lukke for verdens største koboltmine Mutanda i Congo, som ifølge Bloomberg News står for en femtedel af verdens koboltudvinding.

Udvinding af den eftertragtede malm har vist sig at være en dårlig forretning for selskabet, der i år står til at miste 350 mio. dollar på de cirka 10.000 ton kobolt, der endnu ikke er solgt.

Ivan Glasenberg er dog sikker på, at Glencore i fremtiden vil være toneangivende.

- Vi er sikre på, at vores råvareportefølje vil forsætte med at have en central rolle i den globale vækst og i overgangen til en lavemissionøkonomi, siger han i en meddelelse.

Den Demokratiske Republik Congo står for mere end totredjedele af verdens samlede produktion af kobolt og producerer blandt andet rågummi, kobber, jern og diamanter.

Læs også