Erhverv

Efter stribevis af skuffelser: Kåre Schultz' Teva overrasker positivt - finansdirektør stopper

Teva overgår analytikernes forventninger en smule i andet kvartal.

Kåre Schultz, adm. direktør i Teva. Foto: Lars Krabbe

Livet som Teva-aktionær har været noget nær én lang lidelseshistorie i de senere år, men onsdag overgår selskabet analytikerens forventninger en spids, så aktien stiger et par procent i den tidlige handel.

Teva tjente 60 cent pr. aktie i andet kvartal hvilket var 2 cent mere end ventet blandt analytikerne, og samtidig fastholdes forventningerne til årets omsætning såvel som indtjening.

»Vi er på sporet mod at nå målene for vores toårige restruktureringsplan, og på baggrund af de gode resultater i første halvår bekræfter vi forventningerne til hele året,« siger topchef Kåre Schultz i en meddelelse.

Han siger samtidig farvel til sin finansdirektør, Mike McClellan, som af »personlige årsager« er nødt til at være tæt på sin familie og dermed har valgt at sige op.

Tevas omsætning faldt 8 pct. i andet kvartal eller 5 pct., hvis der renses for valutamodvind, mens driftsresultatet før renter, skat og afskrivninger (ebitda) faldt 18 pct. til 1.144 mio. dollar.

Den israelske producent af kopimedicin er fortsat mærket af, at selskabets storsællert Copaxone er gået af patent, og det kan altså endnu kun delvist opvejes af Tevas nye og mest lovende lægemiddelkandidater som Austedo - til brug mod Huntingtons - samt migrænemidlet Avojy.

»Optimering af porteføljen og lanceringen af nye præparater stabiliserede vores forretning for generisk medicin i Nordamerika. Copaxone overgik forventningerne, og Austedo opnåede en meget høj vækstrate. Vi fortsætter vores fokus og kræfter på at vokse med Avojy i USA og er begejstrede for det tidligere momentum oven på produktets nylige lancering i EU,« siger Schultz.

Selvom regnskabet er en lille opmuntring til Teva-aktionærerne, har de intet at grine af i øjeblikket.

Tirsdag faldt Teva-aktien 10 pct., efter Bloomberg kunne afsløre, at nogle af USA’s største lægemiddeldistributører - firmaer som McKesson, AmerisourceBergen og Cardinal Health - tilsyneladende har tilbudt at betale 10 mia. dollar for deres rolle i en amerikansk ”epidemi” med opioider.

Teva spiller selv en nøglerolle i den amerikanske opiod-krise, og det har sat aktien i det gældsplagede selskab under pres i år, hvor kursen er mere end halveret.

BRANCHENYT
Læs også