Erhverv

Nu vil endnu flere piloter hos Ryanair strejke

Hvis ikke en række krav fra Ryanairs piloter er blevet godkendt at Ryanair på mandag, trækker de strejke-våbenet. Nu er også de irske piloter med på strejker.

Ryanair bliver igen presset af piloterne. Nu har både de britiske og de irske piloter varslet strejke, hvis ikke deres krav om blandt andet højere løn bliver mødt. Foto: Thomas Priskorn

Skal du ud og flyve med Ryanair de kommende uger, må du hellere holde godt øje med, om din afgang kan være ramt af strejke.

Den lurende konflikt hos det kendte lavprisselskab er fredag blevet udvidet med en større gruppe af Ryanairs piloter, nemlig dem fra Irland, Ryanairs hjemland. De slutter sig dermed til de britisk-ansatte piloter hos Ryanair, som allerede har sendt konkrete strejkevarsler ud. Det skriver The Guardian.

94 pct. af de irske piloter stemte for at strejke, hvis ikke piloternes krav blev mødt på mandag. Det er især lønnen, der er uenighed om, men piloterne er generelt også utilfredse med Ryanair-ledelsens måde at forhandle med de ansatte og med fagforeningerne på.

Ifølge de irske regler skal en fagforening give en uges varsel før en strejke, og planerne for kommende strejker vil blive meldt ud i begyndelsen af næste uge, oplyser fagforeningen for piloterne i Irland.

Deres kollegaer i Storbritannien har allerede udpeget deres strejkedage, nemlig to døgn den 22.-23. august og tre døgn fra 2. september.

Ryanairs topchef Michael O’Leary er kendt for sin kompromisløse stil og nægtede i mange år at anerkende fagforeninger. En stor del af piloterne hos Ryanair er i øvrigt også løst ansat eller bliver hyret ind via eksterne selskaber.

Men for to år siden gik det alvorligt galt for Ryanairs planlægning af piloternes arbejdstid, og Ryanair måtte ud og aflyse 40-50 afgange om dagen i over en måned. Tilsammen fik 400.000 Ryanair-passager aflyst deres flyvetur.

Sammen med en mangel på piloter, hvilket tilsyneladende fik nogle af Ryanairs piloter til at søge andre græsgange, fik de tilbageværende piloter en stærk forhandlingsposition. Den blev blandt andet brugt til at få lønforhøjelser og til at kræve overenskomst og forhandlinger gennem en fagforening.

BRANCHENYT
Læs også