Erhverv

NNIT-chef varsler spareplan og fyringsrunde - Novo Nordisk opsiger stor aftale

Den danske it-virksomhed NNIT har tirsdag aften afleveret et skuffende regnskab for andet kvartal. Virksomheden har mistet en stor aftale med Novo Nordisk, mens en anden er i farezonen.

Per Kogut, adm. direktør i NNIT, gennemfører en spareplan, som indebærer, at næsten 8 pct. af virksomhedens fuldtidsstillinger skal nedlægges. Foto: PR Foto: Carsten Snejbjerg Foto: Carsten Snejbjerg

Et meget skuffende halvårsresultat får it-virksomheden NNIT til at iværksætte en omfattende spareplan på minimum 200 mio. kr. for de kommende to år.

Planen indeholder nedlæggelsen af 250 fuldtidsstillinger. Det svarer til knap 8 pct. af medarbejderstaben. Antallet af fyringer ventes dog at lande på et lavere niveau, blandt andet fordi der er ubesatte stillinger i virksomheden.

»Resultatet for de første seks måneder af 2019 er meget skuffende og skyldes i overvejende grad et fald i nettoomsætning og overskudsgrad relateret til Novo Nordisk-koncernen,« siger Per Kogut, CEO i NNIT.

NNIT
  • Er leverandør af it-services og rådgivning.
  • Leverer en bred vifte af it-services og -løsninger til sine kunder, primært inden for life sciences-sektoren i Danmark og internationalt samt til kunder inden for kundegrupperne offentlig, enterprise og finans i Danmark.
  • Har 3.215 medarbejdere.

For at imødegå den udvikling har NNIT påbegyndt en forretnings- og omstruktureringsplan med besparelser på 150 mio. kr. i 2020 og »minimum« 200 mio. kr. i 2021, fremgår det af en selskabsmeddelelse.

Resultatet dykkede med 23 mio. kr. til 34 mio. kr. i årets andet kvartal sammenlignet med samme periode sidste år.

Baggrunden er et fald i nettoomsætningen på 1,2 pct. Det fald er drevet af et fald i nettoomsætningen fra Novo Nordisk-koncernen på ikke mindre end 16 pct.

Bruttoresultatet dykkede med 26 pct. i 2. kvartal, og igen var det bidraget fra Novo Nordisk, der trak voldsomt ned.

»Dette førte til en nedgang i resultat af primær drift på 41 pct. og en overskudsgrad på 5,9 pct. sammenlignet med 9,9 pct. i 2. kvartal 2018,« hedder det i selskabsmeddelelsen.

NNIT oplyser, at selskabet ikke vil offentliggøre langsigtede finansielle målsætninger »primært grundet usikkerhed om salget til Novo Nordisk-koncernen, tabt forretning på enkelte nøglekunder samt implementeringen af forretnings- og omstruktureringsplanen,« som det hedder i meddelelsen.

I regnskabsmeddelelsen peger NNIT på, at der for de kommende år er en risiko for, at omsætningen vil dykke yderligere. Således udløber en stor aftale om application maintenance med Novo Nordisk-gruppen ved udgangen af 2019.

»NNIT har modtaget meddelelse om, at den ikke vil blive forlænget,« hedder det i regnskabsmeddelelsen.

En anden stor aftale med Novo Nordisk-gruppen om operations maintenance udløber ved udgangen af 2020.

»NNIT risikerer også at tabe denne aftale eller at vinde den til en signifikant lavere pris,« skriver selskabet.

En tredje aftale med DSB udløber i april 2021 og forventes ikke at blive forlænget.

For 2019 forventer NNIT en vækst i nettoomsætningen på et mindre etcifret niveau. Tidligere var forventningen en vækst på 3-6 pct. i faste valutakurser.

Overskudsgraden på 8-9 pct. eksklusive omkostninger til omstruktureringer fastholdes. Investeringsniveauet på 5-7 pct. af nettoomsætningen fastholdes også.

Midt i selskabets udfordringer er der et enkelt lyspunkt. Forretningen inden for international life sciences er vokset fra 90,2 mio. kr. i 1. halvår 2018 til 167,5 mio. kr. i samme periode i år.

»At vokse omsætning gennem life sciences forbliver et nøgleelement i vores strategi, og vi vil fortsat kombinere en stærk organisk vækst med opkøb. De succesfulde opkøb af Scales, Valiance og HGP har bekræftet relevansen af strategiske opkøb, der styrker vores kernekompetencer,« siger Per Kogut.

Trods de skuffende regnskabstal har bestyrelsen besluttet at udbetale 49,2 mio. kr. i udbytte svarende til 2 kr. pr. aktie. Det er på niveau med sidste år.

Det forventes, at restruktureringen vil koste 15-25 mio. kr. i år, og at der næste år også vil være »nogle restruktureringsomkostninger.«

BRANCHENYT
Læs også