Erhverv

Madoff-whistleblower sender gigantvirksomheds aktiekurs til tælling

General Electrics er ramt af store kursfald efter stærkt kritisk rapport om virksomheden.

Ifølge Harry Markopolos skjuler General Electric sin sande sundhedstilstand. Foto: AP Foto/Haraz N. Ghanbari.

En af verdens største virksomheder, General Electric, blev torsdag sendt til tælling på fondsbørsen.

Manden med nyrestødet hedder Harry Markopolos. Han var whistleblower i den store svindelsag, hvor Bernard Madoff i årevis snød tusinder af investorer for anslået 435 mia. kr. Madoff drev et af historiens største pyramidespil og blev idømt 150 års fængsel.

I en 175 sider lang rapport beskylder Harry Markopolos ifølge nyhedsbureauet Reuters General Electric (GE) for at skjule de alvorlige økonomiske problemer, som selskabet er i. Det fik torsdag aktiekursen til at falde kraftigt. Kl. 17.45 dansk tid lå den til et fald på 11,5 pct.

GE har ifølge Markopolos skjult 38,1 mia. dollars i potentielle tab og han hævder, at kontantsituationen er langt værre, end GE har oplyst.

»GE's reelle gæld i forhold til egenkapital er 17:1 og ikke 3:1, og det vil undergrave virksomhedens kreditstatus,« siger Harry Markopolos.

Nogle analytikere på Wall Street har længe været bekymrede over GE's lave cash flow, hyppige nedskrivninger og ifølge dem uigennemsigtige regnskabsrapporter.

Ifølge Harry Markopolos er GE's regnskabssvindel mere alvorlig end svindelsagerne i Enron og WorldCom.

GE oplyser til Reuters, at selskabet opererer med det højeste niveau af integritet i sin finansielle rapportering.

»Vi forbliver fokuserede på at drive vores forretning hver dag og... vil ikke lade os distrahere af denne type værdiløs, vildledende og selv-betjenende spekulation,« hedder det i en udtalelse fra selskabet.

Ifølge GE er Harry Markopolos kendt for at arbejde for hedgefonde, som typisk tjener penge på at spekulere i virksomheders kursfald.

BRANCHENYT
Læs også