Erhverv

Smuthul til at købe billige kopimøbler lukker

Møbelbranchen har kæmpet for at få stoppet kopifidus. Nu er det lykkedes - men ikke med øjeblikkelig virkning.

Adskillige møbelfirmaer har kæmpet hårdt for at få standset salget af kopimøbler - bl.a. Fritz Hansen, der producerer kendte danske møbelklassikere.

Danskere med smag for billige kopimøbler mister nu deres sidste frirum i Europa.

I cirka to år har danske forbrugere kunnet købe kopier af kendte designklassikere fra bl.a. Arne Jacobsen, Børge Mogensen og Hans J. Wegner gennem irske hjemmesider. Det skyldes, at Irland har særlige regler om ophavsret.

Men nu lukker Irland også for salget af kopimøbler - ligesom det var tilfældet i Storbritannien for nogle år tilbage.

Irerne har nemlig besluttet, at designermøbler nu skal være beskyttet af ophavsret indtil 70 år efter designerens død.

Hidtil har det kun været 25 år, hvilket har givet irske virksomheder lov til at producere og sælge kopier af danske designermøbler. Det slutter altså nu.

»Vi er meget tilfredse. Vi har sammen med de danske myndigheder og de danske møbelproducenter presset hårdt på for at få strammet lovgivningen,« siger Flemming Larsen, direktør i Træ- og Møbelindustrien under DI.

Sådan er reglerne, når du køber kopivarer over nettet
  • I Danmark er det som udgangspunkt lovligt at købe kopivarer - som f.eks. et møbel - til eget brug. Men det er ikke lovligt at købe dem med henblik på videresalg.
  • Hvis du forsøger at sælge en kopivare, kan det føre til politianmeldelse. Du risikerer både bøde og fængselsstraf.
  • Køber du kopivarer på nettet inden for EU, risikerer du, at de bliver standset i tolden af Skat. Hvis virksomheden, der ejer rettighederne til de pågældende varer, vurderer, at det ikke er til eget brug, kan de vælge at stævne dig. Varerne bliver tilbageholdt, indtil sagen er afgjort.
  • Køber du kopivarer på nettet uden for EU, risikerer du, at de bliver destrueret af Skat. Også her kan virksomheden, der ejer rettighederne til de pågældende varer, stævne dig, hvis den vurderer, at du ikke har købt kopivarerne til eget brug.
  • Vurderingen af, om et konkret indkøb af en kopivare er sket til privat brug eller med videresalg for øje, afgøres af domstolene. Det er også domstolene, som i sidste ende afgør, hvorvidt en kopivare skal destrueres - og hvem der skal betale herfor.

For år tilbage var det Storbritannien, der ændrede sin lovgivning på området. Det skete efter massivt pres fra EU, og stramningen fik flere af de største kopister på markedet til at flytte deres hovedkontor til Irland.

På den måde kunne de fortsætte salget.

»Nu har vi fået ”lukket” Europa, men der er stadig mange virksomheder i særligt Asien, som skipper kopimøbler ind på det danske marked. Dem skal vi – og politiets taskforce på området – selvfølgelig forsøge at stoppe,« siger Flemming Larsen.

Smuthullet til kopimøbler lukker officielt den 26. december i år. Derudover har møbelkopisterne seks måneder til at levere alt der, der måtte være solgt inden den dato.

Fem danske møbelproducenter fik i 2016 Østre Landsrets ord for, at danske regler om ophavsret gælder, når man sælger kopimøbler til danske kunder - uanset hvor de sælges fra. Det betyder, at de irske virksomheder, der sælger kopimøbler, ikke må levere direkte til Danmark.

I stedet er møblerne blevet sendt direkte fra fabrikken i eksempelvis Asien til et afhentningssted i Irland. Herfra har kunder selv skullet afhente varen eller betale et transportfirma for at få dem sendt til Danmark.

Læs også