Uro får magtbalancen i dansk erhvervsliv til at tippe
Nye virksomheder har indtaget førerpladserne som Danmarks mest værdifulde børsselskaber, mens tidligere sværvægtere som Mærsk og Danske Bank må se sig slået ud af top fem. Markedsuro og lave renter får æren.
Posen bliver i øjeblikket rystet grundigt i toppen af dansk erhvervsliv. Ørsted og Coloplast kan nu brillere med at være blandt landets mest værdifulde børsselskaber, hvor billedet for bare to år siden så helt anderledes ud.
»Målt på værdi er det klart, at magtbalancen er tippet. De mest værdifulde selskaber er Novo Nordisk, Coloplast og Ørsted, og det var det ikke for få år siden,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier.
For to år siden var de to pladser efter Novo besat af A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank, som nu er røget helt ud af top fem. Både Carlsberg og DSV har overhalet selskaberne og lagt sig som de fjerde- og femtemest værdifulde virksomheder på den danske fondsbørs.
Det skyldes blandt andet, at investorer i højere grad poster sparepengene i aktier, der ikke er konjunkturfølsomme – som netop Ørsted, Carlsberg og Coloplast.
»Handelskrigen og alle de ting har sat en frygt i markedet, som belønner stabile selskaber i en vanvittig høj grad, heriblandt Coloplast. Det er stadig et meget mindre selskab, men sikkerhed omkring fremtiden har betydet, at folk er villige til at give en meget højere pris på den, end de er på de cykliske selskaber,« siger Tue Østergaard.
Han mener, at de negative renter er med til at drive investorer mod den type aktier, fordi det ofte ikke kan betale sig at sætte pengene i obligationer.
Der er nogle folk, der godt kan lide en konsistent vækstprofil og god indtjening. Og det har vi.
I Coloplast er topchef Kristian Villumsen også afklaret med, hvad usikkerheden på kapitalmarkederne og udviklingen i de globale renteniveauer har betydet for medicoselskabets aktie.
»Generelt er det sådan, at hvis renter er på vej ned, bliver aktier mere værd. Men i den relative gruppering er der nogle folk, der godt kan lide en konsistent vækstprofil og god indtjening. Og det har vi,« siger han.
Derudover lider både Mærsk og Danske Bank under en indtjeningskrise, men også Mærsks store transformation fra at være et konglomerat til en transportvirksomhed har en finger med i spillet.
»Mærsk er blevet mere fokuseret, og det giver mening strategisk, men selskabet er også blevet slanket. Derfor kan DSV og Carlsberg overhale Mærsk. Det er selskaber, der har gjort det knaldgodt,« siger Martin Jes Iversen, økonomisk historiker og prodekan på CBS.