Erhverv

Flugt fra handelskrigen: Danske virksomheder overvejer at skrue ned i Kina

Danske virksomheder undersøger, om de skal rykke ud af Kina for at undgå den straftold, der er blevet et våben i handelskrigen mellem Kina og USA. Coloplast er klar til i værste fald at rykke dele af produktionen til Ungarn og Costa Rica.

Den 15. august var en af de dage, hvor Donald Trump under et møde i New Hampshire, USA; truede med nye gengældelsesangreb på Kina, som havde truet med nye tariffer. Hver gang skræmmer det danske virksomheder med produktion i Kina. Foto: AP/Nicholas Kamm

Den økonomiske ildkamp mellem USA og Kina er nu blevet så konstant og hidsig, at flere og flere danske virksomheder overvejer mere eller mindre at rømme Kina.

De beder i stigende grad om hjælp til at træffe den rette beslutning.

»Vi ser en øget tendens til, at virksomheder beder os undersøge, om de skal flytte produktionen eller dele af den fra Kina til andre lavomkostningslande, typisk i Sydøstasien eller Syd- og Mellemamerika,« siger Stig Jessen, seniorpartner og viceadm. direktør i konsulentfirmaet Valcon.

Senest har USA’s præsident, Donald Trump, op til det netop afsluttede G7-møde sendt en bredside af tariftrusler afsted mod Kinas præsident, Xi Jinping, som tilsvarende truede tilbage. Nu synes de at være på vej til forhandlingsbordet.

»Vores klienter er blevet mere usikre på, om de fortsat helt eller delvist skal producere ud af Kina, hvis USA er et stort marked for dem. De frygter straftold på varerne ud af Kina og ind i USA,« forklarer Stig Jessen.

Der er stor bekymring blandt de danske virksomheder.

Peter Thagesen, underdirektør i DI

En af de danske virksomheder, der har produktion i Kina, er Coloplast, der laver medicinsk udstyr som bl.a. stomiposer og katetre. USA er et vigtigt marked for selskabet, som dog er begunstiget af at have produktion flere steder på kloden.

»Vi producerer primært i Ungarn og Kina, og vi arbejder på at bygge fabrik i Costa Rica. Endnu har straftold ikke været et issue, fordi de slet ikke er blevet pålagt medicinsk udstyr. Men vi følger det nøje, og det kan være, vi er nødt til at reagere,« siger Manu Varma, der er ansvarlig for Coloplasts amerikanske marked inden for stomi- og kontinensprodukter.

Hvordan kan I reagere?

»Hvis der kommer tariffer på varer ud af Kina, kan vi flytte til Ungarn. Men jeg vil ikke gå særligt langt ind i detaljen i den diskussion. Vi har fabrikken i Ungarn og snart i Costa Rica, så vi har mulighed for at agere,« siger Manu Varma og understreger igen, at medicin og medicinsk udstyr indtil videre er gået fri af tariffer.

Når virksomheder overvejer, hvor de skal lægge produktionen, vægter bl.a. lønomkostninger, afstand til kunder, leverandører, politisk og økonomisk stabilitet og adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

»Vi laver løbende en såkaldt footprint-analyse, hvor vi vægter alle faktorerne ved at have produktion i et bestemt land. Her justerer vi for f.eks. brexit eller andre større begivenheder. I de analyser scorer Kina lige nu lavere end tidligere, og det er pga. usikkerheden for straftold og handelshindringer,« siger Stig Jessen fra Valcon.

Vores klienter er blevet mere usikre på, om de fortsat helt eller delvist skal producere ud af Kina.

Stig Jessen, viceadm. direktør i Valcon

Helt overordnet er det usikkerheden, der er den værste, siger Peter Thagesen, underdirektør i interesseorganisationen DI.

»Der er stor bekymring blandt de danske virksomheder. Den største pris for dem er den helt generelle ved, at den frie handel bliver hæmmet, og at man i værste fald skubber til en recession,« siger han.

Der har undervejs i Donald Trumps regeringstid været konflikter mellem USA og de mellem- og sydamerikanske nabolande. Men det fylder ikke så meget, siger Stig Jessen fra Valcon.

»Vores vurdering er, at de lande er så tæt forbundne, at det ikke er der, bekymringen skal ligge. Det er mellem USA og Kina, hvor konflikten synes at blusse op med jævne mellemrum,« siger Stig Jessen.

BRANCHENYT
Læs også