Erhverv

SAS sagsøgt for potentielt milliardbeløb: »Vil også have sagen afprøvet«

SAS byder det velkomment, at verdens førende firma inden for flykompensationer har sagsøgt den skandinaviske luftkæmpe efter pilotstrejken.

SAS er klar til et retsslagsmål mod passagerer berørt af pilotstrejken i foråret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En potentiel milliardregning kan vente SAS, hvis selskabet taber en kommende retssag mod Airhelp, verdens førende firma inden for flykompensationer.

Tirsdag morgen meldte Airhelp ud, at den havde sagsøgt SAS i både Danmark og Sverige, fordi SAS har nægtet at udbetale kompensationer til passagerer, der var berørt af pilotstrejken i SAS i foråret.

Airhelp vil have sagen afprøvet ved EU-Domstolen, og det hilser SAS velkomment.

»Grundlæggende mener vi, at sagen har så principiel karakter, at vi også gerne vil have den afprøvet ved EU-Domstolen. Pilotstrejken var en ekstraordinær omstændighed uden for vores kontrol. Derfor mener vi ikke, at vi skal betale kompensationer,« siger Mariam Skovfoged, kommunikationschef for SAS i Danmark.

Hun understreger, at SAS allerede har hjulpet de 370.000 passagerer, der blev berørt af strejken blandt SAS-piloterne. Hjælpen er sket i form af mad og drikkevarer, hotelovernatning, ombookning, refundering og andet.

Men at de 370.000 passagerer også har krav på at blive kompenseret med et kontantbeløb, er SAS altså ikke enig i.

Airhelp vurderer, at hver af passagerne har krav på op mod 600 euro fra SAS. Hvis Airhelp får ret i den påstand, står SAS til at skylde mere end 1,6 mia. kr. til de berørte passagerer.

»Det er vigtigt, at vi kæmper for vores kunder, og i denne situation er vi ikke i tvivl om, at der burde gives økonomisk kompensation. Så vi er parate til at gå hele vejen,« sagde Christian Nielsen, juridisk direktør i Airhelp, tidligere tirsdag i en pressemeddelelse.

Den omfattende pilotstrejke hos SAS varede i syv dage i april og maj, da parterne ikke kunne blive enige om en ny overenskomst.

4.000 fly blev aflyst i perioden, inden parterne blev enige om en aftale, der gav piloterne mere i lønposen og større forudsigelighed i vagtplanen.

SAS har i forbindelse med sit kvartalsregnskab tirsdag morgen oplyst, at strejken kostede 430 mio. kr.

Læs også