Erhverv

Genmab tager kæmpe skridt mod 155 mia. kr. stort marked

Biotekselskabet Genmab er nu kommet et stort skridt tættere på at få banket nyt liv ind i stoffet Ofatumumab, der har floppet stort til behandling af kræft.

Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, har hele vejen igennem, også i de svære tider, troet på, at stoffet Ofatumumab kunne have en fremtid inden for behandling af multipel sclerose. Nu tyder en hel del på, at han har haft ret. Foto: Stine Bidstrup

Det danske biotekselskab Genmab og partneren Novartis har taget et stort skridt mod et indtog på det 155 mia. kr. store marked for behandling af multipel sclerose (MS).

Selskaberne kan nemlig oplyse markedet om, at lægemiddelkandidaten er kommet i mål i det afgørende fase 3-studie, det sidste inden et lægemiddel typisk kommer på markedet.

Det er et studie, hvor lægemiddelkandidaten er blevet sammenlignet direkte med det godkendte middel Aubagio, som Novo Nordisks store konkurrent på diabetesmarkedet Sanofi står bag.

Novartis forventer at indsende registreringsansøgning til sundhedsmyndighederne verden over omkring udgangen af 2019, og dermed kan lægemidlet potentielt være på markedet i slutningen af 2020.

»De stærke studieresultater afspejler, at vi er fast besluttede på at genopfinde MS-behandlingen på alle stadier af sygdommen,« udtaler John Tsai, medicinsk chef i Novartis, i en kommentar.

Novartis overtog i 2015 rettighederne til Genmabs ofatumumab i en handel, der potentielt kan passere langt over 1 mia. dollars. Det skete efter, at den tidligere Genmab-partner GlaxoSmithKline i en årrække havde forsømt at give midlet den opmærksomhed, man egentlig mente, det havde fortjent.

I meddelelsen fra selskaberne bag er der ingen mere specifikke data, men de forventes præsenteret på en stor konference i Stockholm den 13. september.

»Der skal komme meget skuffende data for fase 3-studiet, før midlet ikke har blockbuster-potentiale. Overrasker det positivt, kan vi måske nå helt op på 2-4 mia. dollars i topsalg, og så fylder det på sigt måske helt op til ca. 20 pct. af de samlede indtægter for Genmab, forudsat at Darzalex rammer et topsalg på ca. 8-10 mia. dollars,« har Thomas Bowers, medicinalanalytiker i Danske Bank, tidligere sagt om midlet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab.

Nyheden om det det afgørende fase 3-studie har fået aktien til at stige med ca. 2 pct. fra børsens åbning.

Læs også