Erhverv

Erindringer og røverhistorier: På rundtur i de gamle flæskehaller i Sydhavnen

Tirsdag fandt den første rundvisning sted i de gamle slagterilokaler i Sydhavnen. To brødre viste rundt på deres gamle lærested.

I forbindelse med Aarhus Festuge kan man komme på en tur gennem de gamle slagterilokaler i Sydhavnen. De to guider er brødrene Preben (tv.) og Kurt Laustsen (th.), der har arbejdet på slagteriet. Foto: Mads Frost De to brødre viser rundt i den gamle flæskehal, der i dag huser kunstnere, musikere, snedkere og meget mere. Foto: Mads Frost Der var dukket 33 deltagere op til rundvisningen tirsdag formiddag. Kurt og Preben Laustsen lavede en kort introduktion i gården, inden turen gik i gang. Foto: Mads Frost Preben Laustsen viser billeder af, hvordan lokalerne i Sydhavnen så ud, dengang det var slagterihaller. Foto: Mads Frost I forbindelse med festugen kan man komme på guidet rundtur i de nedlagte slagteribygninger i Sydhavnen. To pølsemagere, brødrene Preben (mf.) og Kurt Laustsen (tv.), viser rundt og taler om deres læretid i området.

Fotobyline: Mads Frost I forbindelse med festugen kan man komme på guidet rundtur i de nedlagte slagteribygninger i Sydhavnen. To pølsemagere, brødrene Preben (th.) og Kurt Laustsen (tv.), viser rundt og taler om deres læretid i området.

Fotobyline: Mads Frost I forbindelse med festugen kan man komme på guidet rundtur i de nedlagte slagteribygninger i Sydhavnen. To pølsemagere, brødrene Preben og Kurt Laustsen, viser rundt og taler om deres læretid i området.

Fotobyline: Mads Frost

»Vi fortæller nogle historier. Nogle af dem er sande, og nogle af dem er mindre sande.«

Med de ord indledte Kurt Laustsen rundvisningen i de gamle slagterilokaler i Sydhavnen tirsdag formiddag. Han og hans bror, Preben Laustsen, har siden 2016 vist besøgende rundt på deres gamle arbejdsplads i forbindelse med Aarhus Festuge, og i år er ingen undtagelse.

Ved ankomst stod de to pensionerede pølsemagere i deres hvide kitler med det mørkeblå logo placeret på brystlommen, hvor der stod ”Aarhus Flæskehus”. Der var ikke noget at tage fejl af, det var turens to guider.

Tirsdag formiddag var der mødt 33 deltagende op til den første ud af tre rundvisninger, og både onsdag og torsdag fra kl. 12 og halvanden times tid frem har man mulighed for at høre fortællinger fra slagteriet, når brødrene viser rundt. Og ifølge Preben Laustsen er der mange, der lægger vejen forbi:

»I år har reklamen for arrangementet være fantastisk. Vi er overvældet over, at der kommer så mange. Indtil videre ser det ud til, at der kommer omkring 30-35 personer hver dag,« sagde han efter rundvisningen tirsdag.

En anden tid

Første stop på turen i de gamle slagterilokaler, som i dag huser kunstnere, musikere, snedkere og meget mere, var ”hønsehuset”, som Preben Laustsen kaldte det.

»Der var kun kvinder derinde,« fortalte han og smilede.

Videre gik turen til det gamle salteri, hvor der i dag ligger et galleri, og til spegepølselageret, som i dag også bliver brugt til lager. Bare ikke til spegepølse men derimod til gamle gokarts, trillebøre, værktøj, taburetter og meget mere.

Alt, hvad vi fortæller i dag, er sket for over 50 år siden. Det kunne aldrig gå i dag.

Preben Laustsen, tidligere slagterimedarbejder

»På flæskehallen lærte vi sgu at arbejde. Fra 06.00 til 14.00 hver dag også om lørdagen,« sagde Preben Laustsen.

Den oplevelse havde Kurt Laustsen også, og han fortalte derudover, at brødrene arbejdede på akkord på fabrikken, så »jo mere du lavede, jo flere penge fik du i posen.«

Posen var den lille, brune lønpose, som brødrene hver torsdag fik udleveret med deres ugeløn.

Kurt og Preben Laustsen indledte deres læretid på slagteriet i begyndelsen af 1960’erne og havde deres gang i hallerne indtil 1972, hvor fabrikken flyttede til Viby.

»Alt, hvad vi fortæller i dag, er sket for over 50 år siden. Det kunne aldrig gå i dag,« sagde Preben Laustsen under rundvisningen og henviste til de lange arbejdstider og det fysisk hårde arbejde.

»Vi arbejdede om natten for at tjene nogle ekstra penge. Indimellem når vi blev trætte, satte vi os ud på toilettet med et nøglebundt i hånden. Hvis man faldt i søvn, så vågnede man, når man tabte nøglerne, og så skyllede man ud og gik tilbage til arbejdet,« fortalte Kurt Laustsen.

Men selvom arbejdsvilkårene og kulturen på arbejdspladsen var anderledes end i dag, så nød brødrene alligevel tiden på slagteriet i Sydhavnen.

»Det var en fed tid, vi kunne godt lide at være hernede. Vi havde et godt sammenhold os lærerdrenge, og arbejdsvilkårene var ikke et problem, for vi kendte jo ikke til andet,« sagde Preben Laustsen og fortalte, at de var omkring 25 læredrenge dengang.

Tour de Flæskehal i Aarhus Festuge

Onsdag 12:00 - 14:00

Torsdag 12:00 - 14:00

Pris: 75 kr.

Gratis for børn og unge under 18 år.

Rundvisningen fortsatte til de gamle kogelokaler, som dengang var fyldt med kogekar. Det er midlertidigt svært at forestille sig, for nu ligger der et møbelsnedkeri. Lokalet duftede af savsmuld, og der lå lange planker klar til at blive delt over af lokalets mange forskellige save.

I hvert lokale viste brødrene billeder fra dengang, rummene var såkaldte slagterihaller. Og selvom det kunstneriske og kreative univers, der er flyttet ind i Sydhavnen, på mange måder adskiller sig fra slagteriarbejde, kunne man godt se visse ligheder i lokalernes udtryk. Mange af tingene fra dengang er bevaret. Blandt andet i et arkitektstudie, hvor arkitekten har genbrugt 94 pct. af de materialer, som lokalet, slagteriets gamle kølerum, bestod af, da han overtog det.

Også i guitarbutikken havde ejerne valgt at bevare de gamle gulvklinker samt den elevator, som slagteriet brugte til at fragte rullepølser mellem etagerne i.

En rundtur indefra

En af dem, der var dukket op til rundvisningen tirsdag formiddag, var kandidatstuderende Anders Terndrup Nielsen. Han havde noget tid forinden været til en rundvisning i Sydhavnen, og ville gerne se en del af området indefra. Og følelserne efter rundvisningen var blandede:

»Jeg synes, at det var rigtig spændende at se det sådan inde bagved og at høre historien bag slagteriet. Og det var også spændende at se, hvordan noget gammelt kan forvandles til noget helt nyt. Men det var også lidt deprimerende at høre om arbejdsvilkårene og arbejdsmiljøet dengang,« sagde han.

Selvom Anders Terndrup Nielsen fik indtryk af, at Kurt og Preben Laustsen var glade for deres tid på slagteriet, påvirkede det ham at høre om brødrenes og de andre ansattes hårde arbejde på slagteriet. Alligevel ville han anbefale andre at tage til rundvisningen:

»Det åbner byen op, også for mig personligt, at få indblik i historien bag kvarteret hernede ved Sydhavnen og at se, hvor kvarteret er i dag, og hvordan det har forandret sig,« sagde han.

»Jeg har spist alt«

Med sådan to slagteribrødre stående foran sig kunne en af deltagerne ikke dy sig for at spørge, om Kurt og Preben Laustsen stadig spiser meget kød, og hvad for noget kød de allerede havde smagt. Svaret kom prompte fra Kurt Laustsen.

»Jeg har spist alt. Lunger osv. Jeg har været igennem alt,« sagde han.

Preben Laustsen fortalte desuden, at han, til trods for at han har arbejdet med kød en stor del af sit liv, stadig spiser rullepølse.

»Men så er den er også hjemmelavet,« sagde han og tilføjede, at han laver rullepølse hver anden uge.

I god stil sluttede rundturen af med øl, sodavand og røde pølser med brød til alle deltagere.

BRANCHENYT
Læs også