Erhverv

Kendt sports-site dømt ulovligt – blokeres i Danmark

Livesport-streamingtjenesten Rojadirecta skal nu blokeres af danske internetudbydere.

Danske internetudbydere er blevet påbudt at blokere ulovlig livestreaming af spanske fodboldkampe. Foto: Albert Gea/Reuters

Det er blevet sværere at streame spanske fodboldkampe ulovligt herhjemme.

Livesports-tjenesten Rojadirecta er dømt ulovlig i Danmark og skal nu blokeres af danske internetudbydere.

Det skriver Rettighedsalliancen i en meddelelse.

Interesseorganisationen, der repræsenterer 100.000 danske rettighedshavere fra både film-, musik-, tekst-, billed- og designbranchen har samarbejdet med blandt andet La Liga i sagen, der har kørt i retten på Frederiksberg.

Rojadirecta har givet brugere mulighed for at livestreame fodboldkampe, som den spanske fodboldliga har rettighederne til. Tjenesten er international, men havde ved sagens anlæg 19.000 danske besøgende på en måned.

Ni populære, men ulovlige tjenester blev på samme måde blokeret tidligere i år, fordi de har givet brugere mulighed for at streame sportsbegivenheder live.

Ifølge Rettighedsalliancens direktør Maria Fredenslund er det sjældent, at repræsentanter for sagsøgte tjenester møder op i retten. Men det gjorde repræsentanter fra Rojadirecta, og derfor er dommen en understregning af, at systemet fungerer, mener Maria Fredenslund.

»Rojadirecta mødte op i retten og forsvarede sig, og blev alligevel dømt til blokering – fuldstændig som andre ulovlige tjenester. Det bekræfter, at blokeringssystemet virker selvom det udfordres, og det er vi selvfølgelig meget tilfredse med,« siger hun.

Også Melcior Soler, der er audiovisuel direktør hos La Liga, glæder sig.

»At vi har fået blokeret en af de mest kendte tjenester med piratkopieret indhold, er en vigtig præstation som gør, at både vi og vores audiovisuelle værdi føles bedre beskyttet. Det samme gør vores broadcastere,« siger han.

Rettighedsalliancen har fra 1. februar 2018 til 1. marts 2019 registreret omkring 18 millioner besøg på de tjenester, som organisationen overvåger. De nu blokerede sites står for omkring halvdelen.

»Vi oplever en voldsom trafik til hjemmesider, der tilbyder ulovlig livestreaming af sportsbegivenheder. Det er især fodboldkampe, der tiltrækker de danske brugere«, siger Maria Fredenslund.

Det er formelt Telenor, der er blevet pålagt at blokere streamingtjenesterne, men der er ifølge direktøren en aftale mellem Rettighedsalliancen og landets øvrige teleudbydere om, at de følger trop når det gælder denne slags retlige afgørelser.

Læs også
Top job