Serier

Danskere vil helst arbejde i Norge

De fleste danskere foretrækker Norge, hvis de skal arbejde i udlandet. Næste på listen er USA og Tyskland.

Danske topledere i udlandet
Foto: Bloomberg photo by SeongJoon Cho

Danskerne vil helst arbejde i Norge, hvis de skal arbejde i udlandet.

Det viser en undersøgelse fra Randstad gennemført i intet mindre end 34 lande.

Her har rekrutteringsbureauet blandt andet spurgt ind til, hvor de forskellige nationaliteter helst vil arbejde, hvis de skal arbejde i et andet land, end deres eget.

Og hvis danskerne skal vælge, så foretrækker de Norge og derudover USA og Tyskland.

»Det er ikke et ukendt fænomen, at mange danskere særligt inden for sundhedssektoren søger mod arbejde i Norge, og at det nok hænger sammen med de gunstige forhold, som de ofte kan opnå deroppe,« siger Nima Astanehdost, der er direktør i Randstad.

»Men jeg tror nu heller ikke, man skal undervurdere, at både det norske system og ikke mindst den norske mentalitet i mange sammenhænge ligner det danske. Det giver en stor tryghed, som danskere er glade for.«

For mange danskere giver det mening at søge mod USA eller Tyskland på grund af sproget og det simple faktum, at der er mange muligheder her, lyder det fra Nima Astanehdost.

»Og så skal man heller ikke undervurdere, at det at have arbejdet i lande - som for eksempel Tyskland eller USA - ser ganske godt ud på CV’et,« siger han.

Ser man på det samlede billede fra de 34 lande, skiller Danmark sig ikke væsentligt ud. Generelt peger pilen først og fremmest mod USA, Tyskland og Australien.

Til gengæld dukker Danmark ikke op som en præference andre steder end i Sverige og Norge.

»Det ville naturligvis være fantastisk, hvis vi lå i top tre hos flere lande end bare Sverige og Norge, men det er måske ønsketænkning, for sproget vægter helt klart højt,« mener Nima Astanehdost.

Han tilføjer, at det kan spille ind, at ikke alle udlændinge er bekendte med de skatteordninger, man kan komme ind under, hvis man vælger at arbejde i Danmark.

Udenlandske højtlønnede ansatte kan herhjemme blive ansat under den såkaldte forskerskatteordning, som betyder, at de i syv år betaler en samlet skat på 32,84 pct. af deres løn.

BRANCHENYT
Læs også