• For abonnenter

Lars Marcher bryder tavsheden: »Jeg var surrealistisk chokeret over, at jeg blev fyret på den måde«

Tiden som Ambu-topchef fik en brat ende for den succesfulde Lars Marcher, der i mere end 10 år havde skabt enorm værdi for aktionærerne, men sideløbende havde delt markedet ved sin meget ligefremme facon. Dette er Lars Marchers fortælling.

Illustration: Anders Thykier

»Først var jeg rasende og chokeret. Så hentede jeg min bil og ringede til min kone. Jeg sagde, at jeg ville køre forbi Lagkagehuset på vej hjem, for vi fik en lang weekend sammen. Så vidste hun godt, hvad der var sket, og vi grinede sammen af situationen.«

Ordene er Lars Marchers.

For første gang siden den dramatiske fyring som adm. direktør i Ambu den 10. maj 2019 har han indvilget i at stille op til et interview. Fyringen sendte chokbølger igennem markedet og skar hele 20 pct. af Ambus markedsværdi.

»Jeg var surrealistisk chokeret over, at jeg blev fyret på den måde. Jeg har aldrig før prøvet at blive fyret, og det foregik endda meget dramatisk,« siger Lars Marcher.

Bestyrelsesformand Jens Bager forklarede dengang fyringen med, at Lars Marchers afløser, Juan Jose Gonzalez, havde arbejdet i store medico- og healthcareselskaber i både Europa og i USA, og at han derfor havde en dyb indsigt i det amerikanske marked for medicinsk udstyr.

Derudover havde han andre styrkepunkter som uddannet ingeniør, stor teknisk indsigt og meget fokus på innovation.

Lars Marcher selv var godt klar over, at det efter mere end 10 år på posten lakkede mod enden.

Alligevel var det hans plan at køre selskabets 2020-strategi til ende, aflevere et selskab i topform og give depechen videre i god ro og orden. Det havde været det ultimative forløb.

»Det er ingen hemmelighed, at jeg havde nogle tanker om at stoppe som adm. direktør i Ambu. Om det så var sidste efterår eller først i 2020, er i det store billede underordnet. Jeg synes, at der skulle noget nyt ind inden for en overskuelig fremtid, og jeg havde luftet tankerne,« siger Lars Marcher.

Nu hverken er eller kommer jeg til at være i en lignende situation, men hvis jeg var topchef, og jeg havde luftet tankerne om snart at stoppe, så var jeg blevet edderspændt rasende, hvis jeg var blevet fyret ud af det blå.

»Det er jo også det, jeg siger. Det var enormt overraskende, timingen var mærkelig, og processen var mildest talt uforståelig. Baseret på det er det klart, at hvis jeg kunne spille det igen, er det min antagelse, at vi kunne have gjort det på en måde, hvor vi to slet ikke havde siddet og diskuteret det direktørskifte. Og værdien af selskabet havde i øvrigt nok også været en anden,« siger Lars Marcher.

Da jeg så meddelelsen, tænkte jeg, om en mand, der er god for mindst 500 mio. kr., havde taget af kassen, eller om du var involveret i en metoo-skandale. Jeg tænkte også, om bestyrelsen måske bare havde fået nok af din stil, som nogle har kaldt flamboyant, fremadstormende eller noget helt tredje?

»Jeg tror, at der blev tænkt det meste. De store aktionærer troede, at jeg havde kræft. De troede, at det var bestyrelsens måde at beskytte mig på. Det viser jo, hvor crazy det var. Når man tager sådanne beslutninger, så skal man have sin kommunikation på plads,« siger Lars Marcher.

Lars Marcher blev i sin tid som topchef for Ambu nærmest synonym med virksomheden. I dag rådgiver han bl.a. kapitalfonde og har selv investeret en del af sin store formue i bl.a. et islandsk selskab, der er specieliseret i temperaturer for farmaceutiske produkter. Foto: Stine Bidstrup

Hvad fik du at vide, da du blev fyret?

»Ikke så meget andet, end at det slutter her. Det var sådan set processen. Den interne og eksterne forklaring var, at der skulle nye kræfter til, og det har jeg fuld respekt for. Det er til enhver tid en bestyrelses ret, men man er simpelthen nødt til at differentiere tingene. Der bør altså være forskel på at skifte en direktør, der har været to år i en virksomhed og ikke skabt resultater, og så at fyre Mr. Ambu, eller hvad folk nu kalder mig derude,« siger Lars Marcher.

Føler du, at det var uværdigt bare at blive hældt ud med badevandet?

»Ja, men man må også træde et skridt tilbage. Jeg har dedikeret mit liv til virksomheden igennem 10 år, og jeg har så sandelig også tjent en masse penge i de 10 år. Det er ikke mit ærinde at fremstå som ”Lars Pivskid”. Jeg respekterer 100 pct., at en bestyrelse kommer og fyrer mig. Det er måden, jeg er ærgerlig over,« siger Lars Marcher.

Når man brutalt fyrer en topchef, rammer man jo også medarbejderne.

Lars Marcher

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.